Frågor

Vilket var det forsta godiset?

Vilket var det första godiset?

Godis är en minst 400 år gammal uppfinning. Här berättar vi kort om godisets historia i Sverige. Människan har förstås alltid gillat sötsaker men det vi känner som godis idag började på 1700-talet, med att apoteken i Sverige sålde kandisocker, alltså kristalliserat socker, smaksatt med kryddor.

Vem uppfann första godis?

Den första tillverkningen kan spåras tillbaka till det forna Egypten. Då bestod godsakerna av frukt och nötter blandade med honung. Ungefär samtidigt började grekerna kandera frukt och blommor i honung. Honung och socker användes från början ofta till att kamouflera bittra smaker i olika hopkok av medicinalväxter.

Vem uppfann lösgodis?

Bakom idén stod tre finska studenter, handelsstuderande i Stockholm, som i början på 1980-talet själva hade startat en godiskedja i Helsingfors och visat hur lösviktsförsäljning skulle kunna bli framgångsrikt.

Vad kommer godis ifrån?

Godistillverkningen i Sverige startade efter att chokladdrycken fått uppmärksamhet. Under 1600-talet spreds kunskapen att raffinera socker i Europa och under 1700-talet började apoteken att producera kandisocker (även kallat bröstsocker). Det bestod av kristalliserade sockerlösningar smaksatta med kryddor.

Hur kom lördagsgodis?

Lördagsgodiset introducerades på 40-talet med inrådan av Medicinalstyrelsen. Detta efter att de hade genomfört de ökända Vipeholmsexperimenten. Folk som betraktades som ”sinnesslöa” och ”idioter” fick äta mängder med kola, karameller och choklad.

När infördes lördagsgodis i Sverige?

Mitt under andra världskriget, år 1944, kom Aladdinasken, och när lediga lördagar införs på 60-talet kom lördagsgodiset. I mitten av 80-talet börjar affärerna sälja lösgodis, och sedan dess har vi ingen botten utan äter å äter å äter…

Vem tog lösgodis till Sverige?

År 1984 började Christer Forsman sälja lösgodis på Vivo Daglivs som låg mittemot hans fruktaffär Bananas på S:t Eriksgatan i Stockholm.

Share this post