Allmänning

Vad ar Hundraspraklighet?

Vad är Hundraspråklighet?

Med hundraspråklighet menar vi att barnen använder sig av olika uttryckssätt som måla, rita, lera, dans och rörelse, IKT (Information och kommunikationsteknik), bygg och konstruktion och många fler. Vi kan med hjälp av våra kroppar på olika sätt uttrycka hur vi tänker, där kropp och händer blir hjärnans förlängda arm.

Vad är Reggio Emilia?

REGGIO EMILIA ÄR EN PEDAGOGISK FILOSOFI Reggio Emilias pedagogiska filosofi är ett demokratiskt ställningstagande för att förskolan och skolan skall vara en demokratisk praktik för såväl barn och unga som för samhället runtomkring. Sedan 1993 finns Reggio Emilia Institutet i Stockholm.

När föddes Loris Malaguzzi?

Loris Malaguzzi föddes år 1920 i staden Reggio Emilia. Malaguzzi kom också att bli pedagogikens grundare i staden Reggio Emilia (Barasotti, 2011). Gedin och Sjöblom (1995) menar att Loris Malaguzzi som avled vintern 1994 var den stora inspiratören till den kommunala barnomsorgen i staden Reggio Emilia under många år.

Vad vill dikten de hundra språken säga oss?

”De hundra språken” – efter denna dikt av Loris Malaguzzi som talar om barns många olika uttryckssätt och vikten av att barn får använda dessa och förbinda dem – är förmodligen den del som gjort Reggio Emilias pedagogiska filosofi mest känd över världen.

Vilken roll spelar diskussion och reflektion i Reggio Emilia?

25) beskriver uppkomsten av Reggio Emilia i Italien som att det är barnen som lär pedagogerna och att de för att kunna diskutera, reflektera och planera behöver dokumentera. Hon menar även att pedagogen skall reflektera över sitt agerande och verksamhetens miljö eftersom det är där barnen skall kunna lära.

Vad är bra med Reggio Emilia-pedagogiken?

I Reggio Emilia ses barn och unga som kompetenta och viktiga samhällsmedborgare, väl värda att lyssna på. Lyssnande, dokumentation och reflektion är några av denna pedagogiska filosofis kännetecken, liksom att se på olikhet som ett viktigt värde.

Hur växte pedagogiken fram?

Pedagogiken bygger på noggranna observationer av barns utveckling. Arbetsmetoderna växte fram som ett svar på barnens egna behov och intressen. Pedagogiken grundar sig också på en filosofi om alltings samband på jorden och alla individers betydelse.

Vilken pedagogik har utvecklats i förskolor sedan 1963 under ledning av Loris Malaguzzi?

Reggio Emilias pedagogiska filosofi startades som en lokal ”motståndsrörelse” mot det fascistiska arvet efter andra världskriget av kvinnorörelsen i staden och av folkskolläraren Loris Malaguzzi som sedan blev stadens barnomsorgschef.

Vilka är de centrala tankarna i Reggio Emilia pedagogiken?

Reggio Emilia är ett pedagogiskt förhållningssätt som bygger på tron på människans möjligheter, respekt för barnet och en övertygelse om att alla barn föds rika och intelligenta med en inneboende drivkraft att utforska världen.

Hur ser lokalerna och materialet ut i Reggio Emilia verksamheter?

Lokalerna och utformningen i förskolan sätter upp ramar för den pedagogiska verksamheten. Den synliga miljön i Reggio Emilia filosofin är allt från lokaler, möblering och material, medan den osynliga miljön består av vårt förhållningssätt och synsätt till barn och varandra.

Vad karaktäriserar Malaguzzis uppfattning om ett rikt barn?

Malaguzzi menar att ett rikt barn ger rika pedagoger och föräldrar, vilket synliggör för de vuxna de möjligheter detta barn har. ”Ett pedagogiskt arbete där man bygger på bilden av barnet som ett ”rikt” barn är ett kreativt arbete både för barn och vuxna.” (Forsell, red.

Share this post