Populära

Vad gor vi av skogen?

Vad gör vi av skogen?

Skogen är viktig för oss alla på många olika sätt. Skogen binder kol och hjälper till att skydda mot klimatförändringar. Skogen är vårt största landbaserade ekosystem och bidrar till många av de ekosystemtjänster vi tar för givna. Skogen är hem för tusentals olika växter och djur.

Hur ska vi bruka skogen?

Hur skogsägare brukar sin skog står dem fritt så länge de följer Skogsvårdslagen, som bland annat slår fast att skogen är en förnybar resurs som ska skötas så att den uthålligt ger en god avkastning. Lagen framhåller också kraven på hänsyn till naturen, kulturmiljön, rennäringen och andra intressen.

Varför det är bra att bo i skogen?

Skogen har en viktig betydelse för att begränsa Sveriges klimatpåverkan. Den tar upp mer växthusgaser än den släpper ut, och bidrar även med förnyelsebara råvaror som kan ersätta fossila bränslen och material. Närmare två tredjedelar av Sveriges yta består av skog.

Vad kan man använda skogen till?

Skogen som avverkas i Sverige används framförallt till sågade trävaror (ca 46 %), och till massaved (ca 42%) och resten går till energived och specialsortiment som t. ex. stolpar.

Hur påverkar avverkning av skogen miljön?

Den pågående skövlingen av världens skogar har stor klimatpåverkan. Det kan liknas vid förbränningen av fossila bränslen (olja, kol och fossilgas). När skog huggs ner snabbare är ny skog hinner växa upp blir resultatet att mängden koldioxid i atmosfären ökar och bidrar till att öka växthuseffekten.

Hur går skogsbruk till?

Skogsbruk, skogsskötsel eller skogshushållning är utnyttjande av skogsmark för produktion av träd som råvara för främst timmer, massaved och bränsle. Skogsbruk omfattar huvudsakligen markberedning, sådd/plantering, röjning, gallring, avverkning och skotning.

Varför är det bra att gå ut i naturen?

Flera undersökningar visar att vi mår bra av friluftsliv, där naturkontakten främjar både den fysiska och psykiska hälsan. Att vara ute i naturen kan till exempel medföra minskad stress, stärkt kognitiv förmåga och förbättrad psykisk hälsa. Det främjar också fysisk aktivitet och kan underlätta för sociala kontakter.

Share this post