Frågor

Vad gor microprocessor?

Vad gör microprocessor?

Mikroprocessor, från engelskans microprocessor. Datorns centralenhet eller processor i ett chip, till skillnad från begreppet CPU som även kan innefatta diskreta centralprocessorer uppbyggda av många komponenter (sk bitslice), både elektroniska och i enstaka fall mekaniska.

Vem uppfann microprocessor?

Federico Faggin
Stanley MazorMarcian HoffMasatoshi Shima
Mikroprocessor/Uppfinnare

Vilken är den vanligaste processorarkitekturen idag?

Termen x86 används som samlingsnamn för en familj av binärkompatibla CPU:er som kontinuerligt vidareutvecklats sedan den ursprungliga 8086 från 1978. Det är den idag vanligaste processorarkitekturen för persondatorer och har dominerat den marknaden sedan IBM PC och dess kloner blev vanliga i mitten av 1980-talet.

Hur många transistorer finns det i en processor?

Intels första programmerbara mikroprocessor, 4004 från 1971, innehöll 2300 transistorer, 486 från 1989 hade en miljon. En dubbelkärnig processor från samma tillverkare idag närmar sig en miljard transistorer.

Vad menas med Multithreading?

multitrådning, multitrådsteknik – uppdelning av ett program i två eller flera parallella trådar, alltså följder av instruktioner som kan köras samtidigt och oberoende av varandra.

Vad är skillnaden mellan aritmetiska och logiska beräkningar?

Aritmetisk logisk enhet (ALU från engelskans Arithmetic Logic Unit) eller räkneenhet är en viktig del i CPU:n i en dator som utför logiska operationer som AND och OR samt enklare aritmetiska operationer såsom addition och subtraktion.

Vilka olika märken av processorer används främst idag i persondatorer?

Bland processortillverkarna för persondatorer märks Intel, AMD, Cyrix och Motorola, även VIA och Transmeta har gett sig in i denna marknad på senare tid. ARM-arkitekturen, som främst används för portabla enheter, är tillståndspliktig.

Vad är logiska processorer?

Processorarkitektur kallar man det sätt en centralprocessor (CPU) eller annan processor arbetar på. Processorerna har normalt, på lite olika sätt, hand om all databehandling inklusive såväl aritmetiska som logiska beräkningar. Vidstående figur visar lite förenklat hur en CPU kan fungera.

Vad har man kylpasta till?

Kylpasta används för att skapa en tätare kontakt mellan din CPU och din kylfläns för att värmen från din processor så effektivt som möjligt ska ledas vidare till en större yta och på så vis enklare forslas bort från ditt system.

Vad är logiska beräkningar?

Share this post