Allmänning

Hur rengor man ekmobler?

Hur rengör man ekmöbler?

Gör så här: Slipa med fint sandpapper, först med grovlek 240 sedan grovlek 400, alltid i träets längdriktning. Damma av med torr trasa. Häll olja på en trasa och stryk ut tunt, låt oljan tränga in ca en halvtimme. Torka av överflödig olja, gnid ordentligt med torr trasa.

Hur gör man ren trämöbler?

Rengöring och skötsel av trämöbler: Du bör tvätta dina trämöbler en gång om året och det gör du genom att fukta en trasa med en mild tvållösning och torka av träet. Skölj sedan och torka möbeln. Några gånger om året bör du också polera de naturliga träslagen så att de inte torkar ut.

Hur gör man rent ett ekbord?

Använd bara en torr mjuk trasa för vanlig rengöring. Använd inte dammsugare, eftersom det kan repa ytan. Vid behov, torka eller gnugga försiktigt hela ytan med en ren och mjuk trasa som vridits ur i rent vatten.

Hur får man bort mögel på trä?

Ättika mot mögel fungerar bra eftersom det tar död på sporerna som mögel sprids med, därför använder vissa husmorsknepet att ta bort mögel med ättika. Du kan även använda ättika för att ta bort mögel på trä.

Vad är Såpad ek?

Såpbehandlat trä, ofta ask, ek eller bok, karaktäriseras av ett ljust och vackert utseende där träets naturliga ådringar är synliga vilket ger varje möbel ett unikt utseende. Med rätt underhåll och skötsel kommer dina såpade möbler att hålla i många år framöver.

Hur behandla obehandlad ek?

Köksbänksolja

  1. Rör om oljan, och fördela den med pensel i ett jämnt och täckande lager i träets längdriktning.
  2. Låt oljan tränga in i ca 30 minuter (vid 20 grader).
  3. Massera in oljan i träet med en polertrasa, och torka sedan bort all överflödig olja med en luddfri bomullstrasa.
  4. Efter en timme upprepas punkt 1, 2 och 3.

Vilken olja till massiv ek?

En vaxolja ger ett lite bättre motstånd mot t. ex vatten och andra vätskor som ibland kan spillas ut på bordet. En klassisk olja är ju annars kokt linolja och balsamterpentin blandat 1:3 delar.

Hur ska man behandla ekmöbler?

Trä är ett naturligt material med ett vackert utseende som gör sig väldigt bra för möbler och inredning. Ska träytor hålla sig vackra över tid krävs dock en del underhåll. Vill du att trämöbler ska hålla under lång tid och se snygga och fräscha ut bör du olja in dem regelbundet.

Share this post