Rekommendationer

Vad ar en intraartikular fraktur?

Vad är en intraartikulär fraktur?

Svårare frakturer, till exempel intraartikulära frakturer, kan medföra bestående funktionsnedsättning framförallt I form av viss stelhet/nedsättning av rörelseomfånget, men ibland också bestående smärtbesvär. Flertalet, om de inte har väldigt tunga manuella arbeten, kan dock återgå i arbete.

Hur behandlas bruten lilltå?

En bruten tå brukar oftast läka av sig själv, medan andra skador kan kräva gips eller operation. Du får vanligtvis inte några problem efter ett benbrott i främre delen av foten eller tårna. Men det kan ta några veckor innan foten känns helt bra och du kan röra dig som vanligt igen.

Vad betyder instabil fraktur?

Det finns dessutom stabila och instabila frakturer. Stabila frakturer ligger kvar i sitt läge även om de inte hålls i läge med hjälp av gips eller sammanfogas med skruvar eller stift. Instabila frakturer däremot glider ur läge om man inte på något vis fäster dem.

Vad är en Collumfraktur?

Ett höftledsbrott innebär att du har brutit av eller fått en spricka i skelettet i lårbenshalsen eller övre delen av lårbenet. Det beror i stort sett alltid på att du har ramlat omkull. Risken att bryta höftleden ökar ju äldre du blir, på grund av sämre syn och balans samtidigt som skelettet blivit skörare.

Hur behandlas en Collumfraktur?

Nästan alla som får ett höftledsbrott opereras, antingen genom att brottet fogas samman med hjälp av skruvar eller metallpinnar eller genom att en konstgjord höftled opereras in. Många som fått höftfraktur kan bli så gott som återställda, men inte alla. En del besvär kan kvarstå.

Vad är en gipsskena?

Cirkulärgips eller gipsskena Ett gips som sluter om hela den skadade kroppsdelen kallas cirkulärgips. Det kan du få om du behöver ett stadigt förband. Det används ofta vid benbrott i fotleden eller i båtbenet i handen. Du kan också få en gipsskena, som fästs vid kroppsdelen med hjälp av elastiska bindor.

Hur kan man stuka handen?

En stukning kan uppstå om du tar emot dig med utsträckt arm vid ett fall, om du får ett slag mot handleden och vid vridvåld. Belastningen gör att ett eller flera ledband i handen skadas, det uppstår bristningar i dem, och handen kan kännas instabil. Vid en stukning svullnar handleden och det gör ont att röra på handen.

Vilka 3 saker kontrollerar vi vid en Distalstatus?

Definitioner

  • Vid skador (t.ex.
  • Vid distalstatus undersöks perifer cirkulation, sensorik och funktion.
  • Upprepa distalstatus – Skadeförlopp är dynamiska vilket medför att påverkan kan komma i senare skeden.
  • Vid misstanke om nervpåverkan på ryggmärgsnivå se → Rygg- och nackstatus.

Share this post