Allmänning

Kan man fa lugnande infor tandlakarbesok?

Kan man få lugnande inför tandläkarbesök?

Ibland föreslår tandläkaren en lugnande medicin före tandbehandlingen. Det är för att du inte ska känna ängslan eller oro vid tandbehandlingen. Medicinen hjälper dig också att glömma om behandlingen varit obehaglig. Medicinen ges i form av tabletter diazepam eller mixtur (flytande) midazolam.

Vad ska man göra om man är rädd för tandläkaren?

Du kan även kontakta en vårdcentral och be om att få en remiss till en tandläkare som har utbildning för att behandla tandvårdsrädsla. Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Vill inte gå till tandläkaren?

Det är viktigt att du som patient känner dig så trygg som möjligt redan innan besöket. Berätta direkt för tandläkaren om din rädsla så kan ni tillsammans kan göra upp en plan för besöket. Berätta gärna om du tycker att det är vissa moment som känns jobbigare än andra och var inte rädd för att ställa frågor.

Vad är Odontofobi?

Odontofobi, även kallad tandläkarskräck, är en överväldigande rädsla eller fobi för tandvård.

Är det obligatoriskt att gå till tandläkaren?

I allmänhet har barn i Sverige så bra tänder att det räcker att komma vartannat år, men en del barn och ungdomar har större behov av tandvård och kallas därför oftare. Alla listade barn får automatiskt en kallelse när det är dags att besöka oss.

Vad heter det man får som lugnande när man är hos tandläkaren?

Inom Folktandvården Västra Götaland används vid behov huvudsakligen Midazolam som lugnande läkemedel inför tandbehandling….Så här ges Midazolam

  • Läkemedlet tas på kliniken 20–30 minuter. före behandlingen.
  • Vanligtvis i form av en lösning att dricka.
  • Till barn ibland via en plastpip i ändtarmen.

Hur lång tid tar det innan lugnande verkar?

Det lugnande medlet sitter kvar i kroppen i flera timmar och påverkar din reaktionsförmåga så du ska inte köra bil direkt efteråt. Likaså påverkas barn och behöver övervakas några timmar efter behandlingen.

Vad är tandläkarskräck?

Tandvårdsrädsla innebär att ha mer eller mindre starka obehagskänslor i samband med ett tandvårdsbesök. Du oroar dig för att det ska göra ont och att något kan gå fel. Det finns hjälp att få om du har tandvårdsrädsla. Det är viktigt att söka hjälp så tidigt som möjligt.

Varför tandläkarskräck?

Tandläkarskräck eller fobi utlöses vanligtvis av vissa händelser eller erfarenheter, och några av dessa är: Kontrollförlust – Vissa patienter känner att de förlorar kontrollen när de ligger på en tandläkarstol och finner det överväldigande när en tandläkare svävar över huvudet och för verktyg in i munnen.

Varför blir jag inte kallad till tandläkaren?

Om du tackar nej till en undersökning är det dock vanligt att du blir avskriven och inte kallas någon mer gång. Då måste du själv ta kontakt med en tandläkare, inom Folktandvården eller privat, och boka en tid för undersökningar.

Vilken ålder går man till tandläkare?

Vid ett års ålder är det dags för det första besöket Friska mjölktänder ger ditt barn goda möjligheter till friska tänder hela livet. Nästa besök är vid två års ålder. I Västra Götaland är barn- och ungdomstandvård kostnadsfri till och med det år man fyller 23.

Share this post