Populära

Hur raknar man ut effektbehovet?

Hur räknar man ut effektbehovet?

Genom formeln E=Qtot*(Tg-Tum)*8760 kan vi bryta ut Qtot som behövs för att beräkna effektbehovet (obs! formeln utgår från Wh och ej KWh). Denna formel ger en grov approximation och det går att räkna mer exakt om man vet Pg samt Tg och då kan hämta exakta värden för Gradtimmar (Tabeller) samt bryta ut Qtot.

Hur räknar man smältpunkt?

Räkneövning – Värmelära

  1. Uppvärmning till smältpunkt: Energin för detta steg beräknas med: $Q=c\cdot m\cdot\Delta T$
  2. Smältning. Energin för detta steg beräknas med: $Q=c_s\cdot m$
  3. Uppvärmning till kokpunkt. Energin för detta steg beräknas med: $Q=c\cdot m\cdot\Delta T$
  4. Förångning. Energin för detta steg beräknas med:

Hur räknar man ut uppvärmning?

Ett 100 m2 hus behöver ungefär 4000 Watt och kommer att jobba 1/3 till 1/2 tiden under den kalla perioden på ca 6 månader. Förbrukningen blir då 8640 kWh om vi räknar med att de går 1/2 tiden. Det kan givetvis skifta i förbrukning beroende på husets egenskaper och olika klimat men ger en fingervisning.

Hur många grader är smältpunkt?

Smältpunkt[redigera | redigera wikitext] Vid temperaturer under smältpunkten är ämnet fast och över smältpunkten är det flytande. Det går dock åt energi för själva övergången mellan fast och flytande form, se smältvärme. Exempelvis rent vatten har smältpunkten 0 oC vid standardtryck.

Hur mycket värme per kvm?

Om rummet är mycket stort kan det vara lämpligt att ha flera radiatorer, så att värmen fördelas på flera värmekällor. I milt klimat ska du beräkna ca 60 – 70 W/kvm, medan det kan vara en fördel med upp till 70 – 85 W/kvm i kallare klimat.

Hur stor Jordvärmepump behöver jag?

Kapaciteten hos en värmepump mäter man i antal kW värme som den maximalt kan leverera. En aningen större pump kan också behövas om du ska värma tappvattnet (gäller luft-vattenvärmepump). Det är i regel bättre med en pump som är lite “för stor”, än en som är lite för liten.

Hur stora radiatorer behövs?

För ett genomsnittligt hus i nordiskt klimat med standardisolering och en takhöjd på 2,40-2,50 meter är effektbehovet cirka 70-75 W per kvadratmeter golvyta. För att beräkna hur mycket effekt som går åt för andra takhöjder kan du räkna med ett effektbehov på 30 W per kubikmeter.

Vad menas med effektbehov?

Effektbehovet är det antal kW som måste tillföras för att bibehålla exempelvis 20 graders inomhustemperatur vid den lägsta utetemperatur (DUT) installationen är avsedd att klara.

Vad är en Gradtimme?

Antalet graddagar (eller gradtimmar) beräknas som summan av den positiva eller negativa skillnaden mellan den uppmätta temperaturen i luften och 0 °C, eller någon annan s.k. tröskeltemperatur, under ett antal dagar (eller timmar).

Hur många kW per kvm?

Man brukar räkna med att en viss effekt täcker en viss yta. Gammalt hus med dålig isolering räkna ca 55W per kvadratmeter. Medelgammalt/Normalt hus med standard isolering räkna ca 45W per kvadratmeter. Nybyggt hus med bra isolering räkna ca 40W per kvadratmeter.

Share this post