Frågor

Vad ar ett Forbudsmeddelande?

Vad är ett Förbudsmeddelande?

Om kontanterna är i tredje mans besittning kan utmätningen även säkerställas genom att förbud meddelas för innehavaren att utan Kronofogdemyndighetens tillstånd lämna ut kontanterna eller vidta någon annan åtgärd med dessa till skada för sökanden (s.k. förbudsmeddelande).

Vilken egendom kan förverkas?

Förverkande innebär att egendom som skapats genom brott t ex kontanter som är resultatet (vinsten) av narkotikaaffärer eller egendom som använts för att genomföra brott avhändes brottslingen enligt 36 kap. 1 § och 2 § brottsbalken. Hyresrätt, dvs rätt att hyra bostad kan också förverkas enligt 12 kap.

Vad är skillnaden mellan allmänna och enskilda mål hos KFM?

Ett allmänt mål uppkommer efter att ett företag eller en privatperson inte betalat i tid. Exempelvis skatter, böter, offentliga avgifter eller studiemedel. Enskilda mål utgörs av betalningskrav från den privata sektorn. Ett enskilt mål uppkommer efter att ett företag eller en privatperson inte betalat sin skuld i tid.

Vilken egendom kan inte utmätas?

Egendom som enligt föreskrift vid gåva eller testamente inte får överlåtas får heller ej utmätas (jfr 5 kap. 5 § utsökningsbalken). Det stadgade innebär att om ett gåvobrev eller ett testamente innehåller ett villkor om överlåtelseförbud innebär det att egendomen inte kan utmätas.

Hur får Kronofogden reda på arv?

Kronofogden har således möjlighet att ta ditt arv i anspråk genom att begära utmätning, under förutsättning att arvet har ett ekonomiskt värde och förvaras/förfogas över av arvtagaren (4 kap 17 § UB). En av förutsättningarna för att ett arv ska vara utmätningsbart krävs det att arvet är överlåtbart.

Kan kronofogden utmäta pensionssparande?

Har personen inte en förmögenhet som täcker existensminimum får kronofogden inte utmäta pensionen. Täcks existensminimum till viss del av den privata pensionsförsäkringen, kan kronofogden bara utmäta den andelen som stiger över existensminimum.

Share this post