Rekommendationer

Hur hittar man rattspraxis?

Hur hittar man rättspraxis?

För att leta domar kan du lättast gå till närmaste bibliotek, för där samlas alla rättsfall i samlingsverk. Det förutsätter givetsvis att du vet vilket specifikt fall du letar efter. I annat fall kan du gå in på riksdagens hemsida http://www.riksdagen.se/ .

Var kan man hitta rättsfall?

Välkommen till lagen.nu! Här hittar du alla gällande svenska lagar. Du kan också hitta referat av många rättsfall som visar hur lagen har tillämpats i praktiken, och förarbeten till lagstiftningen. Läs mer om hur tjänsten funkar, samt vad som är nytt i tjänsten.

Vart ser man domar?

OFFENTLIGA HANDLINGAR ONLINE Lexbase är en webbtjänst som på ett och samma ställe tillgängliggör rättslig information från samtliga svenska domstolar och en rad andra myndigheter.

Kan man få reda på om en person är dömd?

Om du vill veta om en person har begått något brott kan du kontakta domstolen och fråga, och även begära ut domen. På Sveriges domstolars hemsida (länk här) finns information om vad som gäller angående domar och beslut.

Hur hittar man prejudikat?

Via databaserna Juno och Infosoc kan man söka rättsfall från många olika svenska domstolar. I Juno finns även bibliografin Rättspraxis i litteraturen där hänvisningar till litteratur ges där rättsfall från bl. a. Högsta domstolen omnämns, inklusive tidskriftsartiklar.

Hur blir ett prejudikat till?

Ett avgörande från Högsta domstolen i en viss rättsfråga. Domstolar är inte enligt lag bundna att följa prejudikaten, men i praktiken uppfattar lägre instanser prejudikaten som mer eller mindre bindande när de ska avgöra liknande frågor.

Var publiceras Högsta förvaltningsdomstolens domar?

Alla domar och beslut meddelas parterna och publiceras däref- ter på domstolens webbplats. Eftersom Högsta förvaltningsdomstolen är högsta instans för de allmänna förvaltningsdomstolarna kan domsto- lens beslut inte överklagas, berättar Mats Melin.

Måste prejudikat följas?

Ett tidigare domstolsavgörande som bör följas. I svensk rätt är en domstol inte formellt bunden av tidigare domstolsbeslut, varken i lägre eller högre instans (till skillnad från den stare decisis-princip som är vanlig i civil law-länder).

Share this post