Trendig

Ar sjukresor gratis?

Är sjukresor gratis?

Du kan ansöka om ersättning för de kostnader du har haft för resor mellan ditt hem och exempelvis en vårdcentral, tandläkare eller ett sjukhus. Det gäller endast resor som du gjort på grund av din sjukdom eller förlossning. Du måste alltid betala en del av resan själv, den så kallade egenavgiften.

Hur får man Högkostnadskort?

Det går också att be din vårdgivare beställa ett frikort åt dig. Frikortet skickas hem till din folkbokföringsadress. Du kan även logga in på 1177 Vårdguiden i din mobil och visa upp för vårdgivaren. Det är upp till vårdgivaren att avgöra hur de vill se ditt frikort.

Vem är berättigad till Sjukresa?

Om du inte kan resa med allmän kollektivtrafik till vården, till exempel med buss och tunnelbana, kan du ha rätt att bli beviljad sjukresa med taxi, rullstolstaxi eller egen bil. Det är alltid det medicinska behovet som styr om du har rätt till sjukresa och det är den som ger dig vård som bestämmer.

Hur får man sitt frikort?

Alla landsting inte är anslutna till e-tjänsten med elektroniska frikort hos 1177….Där kan du även se om du uppnått gränsen för att få frikort.

  1. Gå till www.1177.se och logga in.
  2. Välj Alla övriga tjänster under rubriken Övriga tjänster.
  3. Klicka på Högkostnadsskydd för öppenvård under rubriken Högkostnadsskydd.

Hur får jag nytt frikort?

Frikort i papper Via inloggning på 1177 Vårdguidens e-tjänster kan patienten själv beställa frikort i pappersformat. Frikortet skickas då automatiskt till patientens folkbokföringsadress.

När betalas reseersättningen ut?

När betalar ni ut pengarna? För att vi ska kunna betala ut ersättning till dig måste du först fylla i en ansökan om ersättning, därefter kan du få dina pengar. Normalt får du pengarna inom några vardagar.

Vad kostar Sjukresetaxi?

Sjukresa med taxi Du betalar aldrig något till taxiföraren när du åker med det blå sjukresekortet. En sjukresa med taxi kostar upp till 140 kronor per enkelresa. En kort resa kan kosta mindre. Egenavgiften för resan faktureras i efterhand.

Vem betalar sjukresor?

Sjukresor är en resa till och från en vårdgivare. Regionerna är huvudmän för sjukvården och har skyldighet att pröva frågor om och betala ut ersättning för sjukresor. En sjukresa kan ske på olika sätt i olika län.

Hur mycket kostar sjukresor?

Hur mycket betalar man för sjukresa?

Högkostnadsskydd. Högkostnadsskyddet för sjukresor innebär att en patient inte ska behöva betala mer än 1400 kronor i egenavgifter för sjukresor under en tolvmånadersperiod. Oavsett med vilket färdsätt patienten reser så räknas alla egenavgifter in under samma högkostnadsskydd.

Share this post