Ny

Vad ar Kastrationsbehandling?

Vad är Kastrationsbehandling?

Kastrationsbehandling kan göras kirurgiskt genom att operera bort testiklarna eller medicinskt (GnRH-analoger, GnRH- antagonister) som ges i sprutform varje, var tredje månad eller halvårsvis, se nedan.

Hur ärvs prostatacancer?

De män som hade både en far och en bror med prostatacancer hade betydligt högre risk: 48 procent för någon form av prostatacancer och 14 procent för den mycket allvarliga formen. Forskarna undersökte också hur risken påverkades av hur allvarlig prostatacancern var hos en tidigare drabbade bror eller far.

Vad ser man på magnetröntgen prostata?

– Traditionellt tas vävnadsprover med ultraljudsvägledning, men en MR-undersökning visar exakt var eventuella cellförändringar i prostatan finns, vilket gör att man kan ta riktade vävnadsprov därifrån. Det ger mer representativa prover, men det är också skonsammare för patienten.

Hur går Mr prostata till?

Undersökningen går till så att patienten placeras i ett magnetfält samtidigt som radiosignaler skickas mot kroppen. Kroppens vätejoner kommer då i svängning och avger radiovågor till en mottagare. Radiovågorna från vätejonerna samlas ihop och bearbetas av en dator som presenterar informationen i skiktbilder.

Vad är prostatacancer?

Prostatan är en körtel runt urinröret, mellan penisen och urinblåsan. Den hjälper spermierna att ta sig fram. När du blir äldre kan prostatan växa och trycka mot urinröret så att du får svårare att kissa. Det ökar inte risken för prostatacancer.

Kan en förstorad prostata leda till komplikationer?

Ibland kan en förstorad prostata leda till svårare besvär och komplikationer. Då har du oftast haft besvär en längre tid med att tömma urinblåsan när du kissar. När blåsan aldrig riktigt töms kan bakterier bildas så att du får upprepade urinvägsinfektioner.

Hur behandlas prostatan med värme?

Prostatan kan behandlas med värme mot vissa delar så att de förstörs. Då blir prostatan mindre så att det blir det lättare att kissa. Värmebehandlingen ges med tunna instrument som förs genom urinröret till prostatan. Värmen kan skapas med olika tekniker, till exempel: mikrovågor; laser; vattenånga.

Hur kan man bota prostatacancer?

Botande behandling av prostatacancer sker antingen genom operation eller strålning. Metoderna anses likvärdiga men kan ha olika biverkningar. Strålbehandlingen kombineras ofta med antihormonell behandling och själva strålbehandlingen ges antingen ett antal gånger enbart externt eller i kombination med inre strålbehandling med s.k. brachyterapi.

Share this post