Trendig

Hur manga liter rymmer kuben?

Hur många liter rymmer kuben?

Volymen av ett rätblock eller kub Om rätblocket i den förra figuren här ovanför har längden 4 cm, bredden 4 cm och höjden 2 cm, så kan vi beräkna volymen. Först räknar vi ut hur stor basarean är. Sedan multiplicerar vi basarean med höjden, för att få volymen.

Vad heter dom olika formerna?

Kvadrat (som ett fönster på ett hus)

  • Rektangel (som en TV)
  • Triangel (som en vägskylt)
  • Cirkel (som en klocka)
  • Cylinder (som ett glas)
  • Kub (som en ask)
  • Rätblock (som en låda)
  • Kon (som en strut)
  • Är en kub Ett rätblock?

    Ett rätblock är en tredimensionell åttahörnig geometrisk figur, definierad som en rätvinklig parallellepiped. Mera intuitivt, formad som en tegelsten. En kub är specialfallet av ett rätblock då alla kanter är lika långa. En kub förhåller sig alltså till ett rätblock som en kvadrat till en rektangel.

    Hur många vinklar har ett rätblock?

    Ett rätblock är en tredimensionell figur med enbart räta vinklar i dess åtta hörn, som ser ut som i illustrationen nedan. Man kan tänka på rätblock som figurer som har samma form som en typisk skokartong eller en tegelsten.

    Hur man ritar rätblock?

    Först ritar du ut längden (4 cm). Med en vinkel på 45° ritar du sedan bredden, men bara hälften så lång som den är i verkligheten (1,5 cm). Observera att två av basytans kanter streckas. Det är för att visa att dessa kanter är skymda när rätblocket betraktas framifrån.

    Multiplicerar man centimeter med centimeter igen så får man kvadratcentimeter. Om man multiplicerar med centimeter igen så får man kubikcentimer. Om ska vi nu ska ta och omvandla om våra 96000 cm3 till liter. Om man delar på 1000 så får man ut svaret i liter istället för cm3.

    Hur man räknar ut volymen på en Prisma?

    Volym

    1. V = Basyta · höjd. Skillnaden mot rätblocket är att här kan man inte ta vilken yta som helst och kalla för basytan. Det måste vara månghörningen som är basytan.
    2. Basytan B = b · a / 2. Basytan motsvarar triangelns area.
    3. B · h = V. Volymen av ett prisma räknas alltid ut med basytan multiplicerat med höjden.

    Share this post