Allmänning

Hur vet man om man ar i Latensfasen?

Hur vet man om man är i Latensfasen?

Hur vet jag om jag är i latensfas eller aktiv fas? Latensfasen innebär ofta smärtsamma och oregelbundna sammandragningar. Det är vanligt att vissa sammandragningar upplevs som mer smärtsamma än andra och likaså att vissa sammandragningar upplevs vara längre.

Hur vet man om det är förlossningsvärkar?

Det vanligaste är att en förlossning startar med värkar. En värk är när livmodern drar ihop sig och det samtidigt gör ont. I början kan värkarna kännas som mensmol i magen, ryggen eller ljumskarna.

Hur lång tid innan har man förvärkar?

I sen graviditet strax innan förlossningen kan förvärkarna öka i styrka och bli smärtsamma. Dessa sammandragningar är fortfarande korta och oregelbundna men är nu ett tecken på att förlossningen håller på att starta upp. Tidiga värkar kan komma och gå i flera dagar.

Hur länge kan man gå i Latensfas?

Latensfasen är förlossningens första fas och kan vara den längsta delen. Under den perioden är du som regel hemma. Latensfasen varar mellan några timmar till ett par dagar. Denna nödvändiga del av förlossningen är en bra träningsperiod inför det aktiva öppningsskedet.

Hur kände ni att förlossningen var på gång?

– Förlossningssmärta sitter i nedre delen av kroppen. Där sitter den oftast under latensfasen och den aktiva fasen. Det är en smärta som sitter långt ner i magen och ryggen, som en mensvärk. Hur starkt du känner smärtan är som sagt individuellt.

När är det dags att åka in till förlossningen?

Från graviditetsvecka 22 ska du alltid ringa till oss vid nedanstående situationer: blödning från underlivet, minskade fosterrörelser, kraftig ihållande smärta i magen, huvudvärk som inte går över, oro, misstänkt vattenavgång, regelbundna värkar och andra akuta frågor.

Finns det några tecken på att förlossningen är nära?

I början brukar värkarna kännas ungefär som mensvärk. De brukar vara oregelbundna, alltså att det är olika lång tid mellan dem. Ibland blir det längre paus mellan värkarna. Förlossningen kan också starta med att det blöder lite från slidan.

Hur länge kan Latensfasen hålla på innan de är dags?

Latensfasen kan vara olika lång hos olika kvinnor. Det är väldigt individuellt hur lång en förlossning blir, både latens- fasen och den aktiva fasen. Det är normalt med en latensfas på upp till 20 timmar om man är förstföderska och upp till 12-14 timmar om man är omföderska.

Kan värkarna avta i Latensfasen?

Om latensfasen håller på i mer än ett dygn kan det vara bra att komma till förlossningsavdelningen. Där kan du som är gravid få läkemedel för att lindra smärtan. Det kan hjälpa dig att vila så att du inte blir utmattad innan den aktiva fasen har börjat. Ibland kan förlossningen behöva sättas igång.

Vilken tid på dygnet är det vanligast att förlossningen startar?

Minst barn föds det naturligt mellan klockan 21-22 på kvällen. Ser man till alla förlossningar i Sverige, inklusive kejsarsnitt, så föds det flest barn i Sverige mellan klockan åtta och nio på morgonen. Näst vanligast är att barn föds mellan klockan nio och tolv på förmiddagen.

Share this post