Populära

Hur raknas arbetad tid?

Hur räknas arbetad tid?

Arbetstiden är den tid som används för att utföra arbetet. Den tid då arbetstagaren måste vara på arbetsplatsen och tillgänglig för arbetsgivaren räknas också som arbetstid. Om arbetstagaren får avlägsna sig från arbetsplatsen under matrasten, räknas matrasten inte som arbetstid.

Vad är en Beräkningsperiod?

Beräkningsperioder gör det enkelt för dig att hålla koll på att de anställda arbetar korrekt antal timmar utifrån sitt anställningsavtal. Systemet utgår ifrån Visita/HRF- och Visita/Unionens kollektivavtal. För att tillämpa detta behöver du börja med att sätta upp de olika beräkningsperioderna på ert konto.

Vad är en ordinarie arbetstid?

Ordinarie arbetstid och jourtid Den ordinarie arbetstiden får uppgå till högst 40 timmar i veckan. När det behövs med hänsyn till arbetets natur eller arbetsförhållanden i övrigt, får arbetstiden uppgå till 40 timmar i veckan i genomsnitt för en tid av högst 4 veckor.

Hur många timmar mellan två arbetspass?

Dygnsvila. Alla arbetstagare ska ha minst elva timmars sammanhängande dygnsvila per varje period om 24 timmar. I dygnsvilan ska tiden mellan midnatt och klockan 5 ingå. Avvikelse från lagen får göras om verksamheten måste bedrivas dygnets alla timmar.

Får man jobba 16 timmar i sträck?

Alla anställda ska ha minst elva timmars nattvila (sammanhängande ledighet) varje dygn och minst 36 timmars sammanhängande veckovila utan beredskapstid varje vecka. Arbetstidslagen ger också rätt till raster och pauser. Du får arbeta högst fem timmar i följd utan rast.

Vad innebär övertid?

Om det inträffar något som gör att den ordinarie arbetstiden inte räcker till kan du som chef begära att en anställd ska arbeta utöver sin ordinarie dagliga arbetstid det vill säga på övertid. Arbete på övertid ska dock i möjligaste mån undvikas och får bara utnyttjas för tillfälliga behov.

Vad är avtalad arbetstid?

Enligt arbetstidslagen får den ordinarie arbetstiden uppgå till högst 40 timmar i veckan för en heltidsanställning. Om en person är deltidsanställd är det den avtalade arbetstiden som gäller.

Share this post