Ny

Vad innebar det att vara nagons kontaktperson?

Vad innebär det att vara någons kontaktperson?

Som kontaktperson är man ett stöd och en vän för ett barn, en ungdom eller en vuxen. Man träffas ofta några gånger per månad och gör saker tillsammans som att promenera, fika, gå och handla, gå på bio eller liknande. Uppdraget kan se mycket olika ut, beroende på den enskildes behov.

Vem kan vara kontaktperson?

Vem kan ha kontaktperson? Att ha en kontaktperson är frivilligt och kan erbjudas barn, ungdomar och vuxna inom LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) och vuxna inom SOL (socialtjänstlagen).

Vem behöver kontaktperson?

Alla kan ansöka om en kontaktperson enligt socialtjänstlagen (SoL). Ofta handlar det om en ung person som behöver extra stöd och hjälp under en period i livet. Orsakerna varierar men behovet kan till exempel bero på sociala problem, ett beroende eller en livskris.

Vad får man för ersättning som kontaktperson?

Som kontaktperson är man ett stöd och en vän för ett barn, ungdom eller vuxen….Cirkulär 21:41. Ersättning kontaktperson enligt LSS för år 2022.

Kategori Arvode i % av prisbasbeloppet kr/månad
Kategori 2 kontakt flera gånger/vecka 20-45% 805 kr – 1 811 kr
Kategori 3 kontakt i stort sett dagligen 30-55% 1 208 kr – 2 214 kr

Hur gammal måste man vara för att vara en kontaktperson?

En ung person (över 15 år) kan ansöka om kontaktperson för sin egen del utan att föräldrarna behöver vara överens med hen om behovet.

Får kontaktpersoner betalt?

Som nämnts tidigare är det inget yrke utan ett uppdrag att vara kontakt- familj eller kontaktperson, vilket innebär att det inte erhålls någon lön. Däremot utbetalas arvode enligt kommunförbundets rekommendationer som gäller för hela landet. Arvode kallas den ersättning man erhåller från kommunen och är skattepliktigt.

Vad gör en kontaktperson vuxen?

Du kan få en kontaktperson om du är i behov av personligt stöd till exempel på grund av psykisk ohälsa, social fobi, isolering, dålig självkänsla eller missbruksproblem. Syftet med att ha en kontaktperson kan vara: Att få stöd och stimulans.

Vad ingår i Omkostnadsersättning kontaktperson?

Den fasta omkostnadsersättningen är enligt rekommendationerna 25 procent av prisbasbeloppet per år om hemmet har 1–2 platser, och 50 procent av prisbasbeloppet om hemmet har 3–4 platser och ska täcka utgifter som kan uppstå i samband med detta.

Kan man bli kontaktperson?

För att vara kontaktperson behövs ingen särskild utbildning. Det viktiga är att du har en stabil livssituation samt har tid, plats och engagemang för att engagera dig i en person i en annorlunda situation. Om du vill bli kontaktperson görs en utredning av din situation, hembesök och kontroll i olika register.

Vad kostar kontaktperson?

Om du har en funktionsnedsättning kan du söka om kontaktperson antingen genom lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS) eller socialtjänstlagen (SoL). Du behöver inte veta vilken lag som ger dig rätt. Det håller biståndshandläggaren reda på. Det kostar ingenting att ha en kontaktperson.

Vem beslutar om kontaktperson?

Du som vill ha en kontaktperson ska kontakta en biståndshandläggare eller göra en skriftlig ansökan. Utifrån din ansökan gör biståndshandläggare en utredning av din situation och dina behov och bedömer sedan om du har rätt till en kontaktperson.

Hur gör man för att bli kontaktperson?

Krav för uppdraget Det finns inga specifika krav på dig som vill bli kontaktperson. Det är socialtjänsten i kommunen som gör en utredning och bedömer om du är lämplig. uppgifter från Polisens misstanke- och belastningsregister.

Share this post