Ny

Vad innebar PEM?

Vad innebär PEM?

PEM (post-exertional malaise; ansträngningsutlöst försämring) definieras enligt National Institutes of Health/Centers for Disease Control and Prevention (NIH/CDC) som en abnorm respons på minimal fysisk eller kognitiv ansträngning som karakteriseras av uppblossande sjukdomssymtom (framför allt förlamande trötthet).

Hur känns ME?

Tänk dig att du ständigt är trött eller utmattad, men inte blir piggare även om du sover en hel natt. Det är verkligheten för tusentals svenskar som är drabbade av den neurologiska sjukdomen kroniskt trötthetssyndrom (ME/CFS).

Är ME en neurologisk sjukdom?

ME/CFS klassificeras som en neurologisk sjukdom enligt Världshälsoorganisationen WHO (ICD G93. 3). Personer med ME/CFS beskriver en extrem fysisk och mental utmattning ofta i kombination med sjukdomskänsla. Kännetecknande för sjukdomen är en nytillkommen och oförklarad trötthet/utmattning som inte går att vila bort.

Kan man ha lite ME?

Vanligare hos kvinnor. Förutom tröttheten lider hon av huvudvärk, smärtor i muskler och leder, ljud- och ljuskänslighet och en mängd andra symtom. Sjukdomen drabbar ofta tidigare helt friska och mycket aktiva personer och är vanligare hos kvinnor än hos män.

PEM – Post exertional malaise PEM räknas som huvudsymptomet vid ME, på svenska översätts det till ansträngningsutlöst försämring. När man nyligen har insjuknat kan det vara svårt att själv förstå hur PEM fungerar, påverkar ens mående och vad man kan göra för att undvika tillståndet.

Kan man ha ME och fibromyalgi?

Det är inte ovanligt att båda sjukdomarna finns tillsammans eller att fibromyalgi har funnits innan ME/CFS eller utvecklas i samband med ME/CFS. Det finns också andra sjukdomar med liknande symtom, till exempel depression, ångestsyndrom, vissa reumatiska sjukdomar och sömnapnésyndrom.

Vad händer i hjärnan vid ME?

ME/CFS – Symptom Patienter med ME/CFS drabbas ofta av många olika symtom och störningar i hjärna och ryggmärg, i hormonsystemet och immunförsvaret. Symtomen är bl a: Funktionellt fysiskt och mentalt bortfall med långvarig, ihållande utmattning. Försämring efter ansträngning som kvarstår efter mer än 24 timmar.

Hur startar ME?

Vad som orsakar sjukdomen är oklart. Många som får den har haft en eller flera bakterieinfektioner eller virusinfektioner och efter det aldrig återhämtat sig, även om själva infektionen har läkt ut.

Vad är skillnaden mellan ME och fibromyalgi?

Om det i anamnesen finns många eller upprepade nociceptiva trauman ökar risken för att patienten utöver trötthet har ett långdraget smärttillstånd, och då blir diagnosen fibromyalgi. Om tröttheten debuterat i relation till en långdragen eller kraftig infektion och innefattar PEM blir diagnosen ME/CSF.

Hur diagnostisera ME?

För diagnos ME/CFS ska patienten uppfylla samtliga nedan kriterier:

  • Ansträngningsutlöst försämring och utmattning.
  • Sömnstörning.
  • Smärta.
  • Två eller fler neurologiska/kognitiva symtom.
  • Ett eller fler symtom från två av kategorierna av autonoma, neuroendokrina eller immunologiska manifestationer.
  • Tidsförlopp minst 6 månader.

Share this post