Frågor

Vad ar amalgamfyllningar?

Vad är amalgamfyllningar?

Amalgam har använts inom tandvården med en blandning av kvicksilver, silver, koppar, indium, tenn och zink. Cirka hälften av en amalgamfyllning består av kvicksilver beroende på hur väl tandläkaren packar amalgamet.

När slutade man laga tänder med amalgam?

Undantaget från Sveriges förbud mot att använda dentalt amalgam upphör från 1 juli 2018. Det har Kemikalieinspektionen beslutat. Sedan 1 juni 2009 har det varit förbjudet att använda dentalt amalgam på barn och ungdomar samt friska vuxna.

Vilka metaller innehåller amalgam?

Amalgam innehåller den flytande metallen kvicksilver. När kvicksilvret blandas med ett pulver, vanligtvis bestående av tenn, silver och koppar, stelnar det och blir till amalgam. I ungefär tio minuter är amalgamet formbart. Det är då tandläkaren lägger i fyllningen.

Hur påverkar amalgam kroppen?

Gemensamt för patientgruppen är att de kopplar sin ohälsa till exponering för ämnen från tandersättningsmaterial. Vanliga allmänna symtom är onormal fysisk trötthet, värk i muskler/leder, koncentrations- och minnessvårigheter, yrsel, huvudvärk, mag- och tarmbesvär, psykisk trötthet, ångest och depression.

Varför förbjöds amalgam?

Regeringen införde 2009 ett totalförbud mot användning av kvicksilver i syfte att minimera utsläppen till den svenska miljön. Förbudet innebar bland annat att tandfyllningar med amalgam endast får utföras i undantagsfall.

När slutade dom med amalgam?

Amalgam är förbjudet att använda i Sverige sedan 2009, men förbudet grundar sig faktiskt inte på att amalgamet ska vara hälsofarligt – det är av miljöskäl som man inte längre får använda behandlingar som innehåller kvicksilver.

Finns Amalgamförgiftning?

Många patienter är rädda för att amalgamet ska vara farligt för deras välmående. Amalgam innehåller kvicksilver, vilket kan vara farligt. Kvicksilver är ett metalliskt grundämne. Det är dock endast när amalgamet utsätts för högre värme eller yttre påfrestningar som det utsöndrar kvicksilver.

Amalgam är ett fyllningsmaterial som har används för lagning av tänder i över 200 år. Det är mycket hållbart och håller i cirka 40 år och är billigt att framställa. År 2009 blev amalgam i Sverige förbjudet att användas vid lagning av tänder.

Share this post