Blogga

Hur ska man ta hand om olivtrad?

Hur ska man ta hand om olivträd?

Så här planterar du om ett olivträd i kruka:

  1. Ta hela den gamla rotklumpen från olivträdet ur krukan.
  2. När jorden nästan helt har förbrukats och kvar är bara rötter och ibland en så kallad rotsnurr, då skär man några snitt i botten av rotsnurren.
  3. Olivträdet behöver ny näringsrik jord.

Hur mycket ska man vattna ett olivträd?

Som utpräglad torrmarksväxt kräver oliven lite vatten i sin naturliga miljö. I kruka bör rotklumpen torka upp lätt mellan vattningarna, men inte stå torr. Var väldigt noga med att fylla på med vatten under varma och torra perioder. Om olivträdet blir för torrt, fäller växten en del blad.

Hur hårt kan man beskära olivträd?

Olivträd tål rätt hård beskärning. Klipp gärna precis ovanför ett blad som växer utåt så får du en fin form på trädet. Vattna med flytande gödselmedel varannan vecka från april till framåt hösten.

När ska man klippa olivträd?

Olivträd klarar bra att blir beskurna och så även att klippa kraftigare grenar. Ni kan alltså beskära trädet och så här års är en bra tid för det.

Hur vattna olivträd i kruka?

Vattning av olivträd i kruka Du kan vattna rejält och sedan låta det torka upp mellan vattningarna. Det kan också vara så att den behöver specialanpassad näring för medelhavsväxter. Under vintern ska du vattna extremt sparsamt så att inte rötterna ruttnar men tillräckligt för att inte jorden ska torka ut.

Hur sköter man ett olivträd inomhus?

Vattning: Ge ditt olivträd en jämn vattning under sommarhalvåret. Ju varmare den står desto mer vatten behöver den. Näring: Olivträdet kan under sommaren behöva näring specialanpassad för medelhavsväxter. Omvård: Ställ in trädet till vintern och förvara det svalt.

Hur ska man övervintra olivträd?

Olivträdet är visserligen förhållandevis tålig mot frost, klarar några minusgrader, men när kylan kommer på hösten tar du in växterna för att övervintra så ljust som möjligt och i temperatur mellan 2 och 10°. Där vattnas de sparsamt så att inte rötterna ruttnar, men ändå så mycket att jorden inte torkar ut.

När kommer oliver på olivträd?

Olivträdet är en viktig nyttoväxt Trädet känns ofta igen på sina smala gråaktiga blad. Framåt våren får de små vita, doftande blommor som sedan utvecklas till frukter, oliver.

Share this post