Rekommendationer

Hur anvands klamringskoppling?

Hur används klämringskoppling?

Klämringskopplingar används ofta för sammanfogning av rör för varm- och kallvatten med vattenkranar i hemmiljö, där lödning kan medföra brandrisk. Klämringskopplingar finns för flertalet olika rörtyper och dimensioner. En vanlig variant är den som ofta finns i offentliga utrymmen såsom toaletter, duschar m. fl.

Hur kopplar man ihop rör?

För att koppla kopparrör använder man ett standardiserat kopplingssystem som kallas för ”klämringskopplingar”. Kopplingen är tillverkad av mässing och består av en stödhylsa inuti med klämring och mutter på utsidan. När man drar åt kopplingen så pressas klämringen till runt röret mot stödhylsan och det blir tätt.

Hur förminskar man en koppling?

Om klämringskopplingen inte finns i rätt dimension kan man använda sig av förminskningsset, då förminskar man t. ex. en 12 mm koppling till 10 mm genom att byta ut klämringen till ett förminskningsset 12×10 och montera tillbaka original- muttern.

Hur används en förminskning för klämringskoppling?

En förminskad koppling skall efter “knäppet” (när förminskningen delat sig i två delar) dras antal varv enligt tabellen nedan. 5. Provtryck och kontrollera täthet. Motverka spänningskorrosion genom att lossa muttern och därefter drag åt lätt igen.

Kan man ta bort klämring?

Ibland vill man få lös en monterad klämring i en rörkoppling, men den sitter hopplöst fast. Det är superenkelt. Knacka bara lite löst några gånger mitt på ringens rygg. Då sväller den och glider av hur lätt som helst.

Hur hårt skall man dra en Vattenkoppling?

Tryckmuttrarna dras åt för hand och dras sedan åt med verktyg. Vid anslutning med förminskning skall mutter dras tills man känner en ”knäck” och därefter ytterligare i varv enligt tabell. Observera: VSH Super klämringskoppling är inte godkänd för kylinstallationer.

Hur hårt dra klämring?

Ett bättre svar då, dra åt hårt så att klämringen ”nyps” ihop lätta sedan en aning och kolla att det är tätt.

Varför läcker klämringskoppling?

Dom kan ha rätt grova repor längs med kopplingen vilket kan göra att man får läckage när man ansluter mot klämringskopplling. Jag brukar ha för vana att putsa av ytan på dom kopplingarna och ”smacka” på lite när dom ska in i en klämringskoppling.

Share this post