Rekommendationer

Kan man fa barn om man har epilepsi?

Kan man få barn om man har epilepsi?

Epileptikers graviditet är alltid en riskgraviditet, fastän de flesta förlöper utan komplikationer och barnen är friska. Barn till kvinnor med epilepsi som behandlas med läkemedel har en 2–3 gånger större risk för utvecklingsstörningar än barn till friska mammor.

Vad utlöser epilepsi hos barn?

Hos vissa barn kan epilepsianfall utlösas av vissa situationer, exempelvis stress, sömnbrist, och i mer sällsynta fall även blinkande ljus. Om ditt barn återkommande besväras av epilepsianfall är det bra att du ser till att hen inte vistas i miljöer som lättare kan ge upphov till anfallen.

Hur länge lever folk med epilepsi?

Behandling – läkemedel vanligast För ungefär hälften av de som får sjukdomen läker epilepsin ut med tiden. Vid sådana fall trappar man stegvis ut medicinen för att sedan sluta helt. För andra kan epilepsin vara svårbehandlad och vara hela livet. I vissa fall kan då operation bli aktuellt.

Vad är behandling vid epilepsi?

Behandlingen vid epilepsi består i första hand av läkemedel, så kallade antiepileptika. Dessa läkemedel är förebyggande och minskar risken för anfall så länge du tar dem. Läkemedlen måste tas regelbundet, ibland flera gånger per dag. Behandling vid ett pågående anfall.

Kan hjärnan vara överaktiv om du har epilepsi?

Hjärnans nervceller är överaktiva om du har epilepsi. Det kan orsaka olika typer av anfall. Mellan anfallen finns inget som visar att du är sjuk. Du behöver oftast läkemedel för att förebygga anfall om du har epilepsi.

Vad är epileptiska anfall?

Hur anfallen blir beror på vilken del av hjärnan som är påverkad. Därför indelas epileptiska anfall i två huvudtyper: Generaliserade anfall, då stora delar av hjärnan är inblandade från anfallets start. Fokala anfall, som startar i en begränsad del av hjärnan.

Share this post