Blogga

Ar urinvagsinfektion ett tecken pa graviditet?

Är urinvägsinfektion ett tecken på graviditet?

Täta trängningar är vanligt hos gravida även utan urinvägsinfektion och är därför inget tydligt symptom. En gravid kvinna som har symptom och misstänker att hon har en urinvägsinfektion rekommenderas att kontakta sin mödravård.

Är det farligt att ha urinvägsinfektion ofta?

Om du har återkommande urinvägsinfektioner bör du kontakta vården. De kan hjälpa dig att undersöka om det finns någon bakomliggande orsak eller om du kan förebygga fler infektioner. Det är till exempel vanligt få urinvägsinfektion i samband med samlag. En läkare kan hjälpa dig med antibiotika i förebyggande syfte.

Varför återkommande UVI?

På grund av upprepade antibiotikakurer orsakas recidiverande, komplicerad eller vårdrelaterad UVI ofta av bakterier som är resistenta mot många urinvägsantibiotika. Bakterier som orsakar UVI har sitt ursprung i tarmen och koloniserar ibland den vaginala och periuretrala mikrofloran.

Har du en urinvägsinfektion när du är gravid?

En urinvägsinfektion, även kallad UVI, är en bakteriell inflammation i urinvägarna. Då gravida lättare drabbas än andra så kan det vara bra att känna till symptom, risker och förebyggande åtgärder. För att ta reda på om du har en urinvägsinfektion när du är gravid så lämnar du ett urinprov.

Vad är en urinvägsinfektion?

Det finns flera olika varianter av urinvägsinfektion såsom, Febril UVI, Akut cystit, Asymtomatisk bakteriuri, komplicerad UVI eller Recidiverande UVI. Bakterien Escherichia coli är den vanligaste orsaken till urinvägsinfektion i alla åldrar och står för över 80% av alla fall. I denna artikel kommer du att kunna läsa om:

Hur behandlar du urvägsinfektioner under graviditet?

Urinvägsinfektioner under graviditet läkemedelsbehandlas i regel med en 3-7 dagars lång behandlingskur av antibiotika som är säkert för dig och barnet. Det är viktigt att du kontaktar din läkare om du skulle besvär som feber, frossa, buksmärta, illamående, kräkningar eller smärtsamma sammandragningar.

Share this post