Ny

Nar kom Sakerhetstandstickan?

När kom Säkerhetständstickan?

Förr i tiden var tändstickor mycket farliga, eftersom de tillverkades av gul fosfor. Den gula fosforn är en mycket giftig kemikalie som antänder lätt. Gustaf Erik Pasch uppfann säkerhetständstickan 1844 och det var så historien om den världsberömda ”svenska tändstickan” började. Tändstickor är en gammal uppfinning.

Vad var speciellt med Säkerhetständstickan?

SÄKERHETSTÄNDSTICKAN. Gustaf Erik Pasch uppfann säkerhetständstickan 1844. Genom att skilja fosforn från tändsatsen och anbringa den i en ogiftig och mindre eldfarlig form (röd fosfor) på ett särkilt tändplån. Uppfinningen.

Vad använde man innan tändstickan?

Innan tändstickan fanns använde man elddon. Svavelstickan är den äldsta typen av tändsticka. Vid tillverkningen doppades den i smält svavel. På tidigt 1800-tal fanns tändstickor med gult fosfor.

Vad innehåller tändstickan?

Tändstickor görs oftast av asp, ett träslag som brinner långsamt och jämnt. Tändstickans huvud består av bland annat kaliumklorat. När man drar det mot tändsticksaskens plån av röd fosfor uppstår friktion som ger värme. Värmen startar en kemisk reaktion som gör att tändstickan börjar brinna.

Kan tändstickor bli gamla?

Tändstickan har trots sin ålderdomliga konstruktion fortfarande ett stort användningsområde genom sin enkelhet i användning, stora säkerhet och långa livslängd om den lagras torrt. Tändstickor används för att tända eld på exempelvis en vedbrasa, ett levande ljus eller olika rökverk som rökpipa, cigarett eller cigarr.

Vad är gamla tändsticksaskar värda?

För trots att en tändsticksask oftast är rätt liten tar 35 000 askar väldigt mycket plats.

Var slänger man tändstickor?

Väldigt lite ska slängas i soppåsen. Det som kan brinna och som är kvar efter att du har källsorterat. Saker av trä, papper, textil eller plast räknas som restavfall.

Vad kallas en som samlar på tändsticksaskar?

FamiljPeter Pålsson från Trollhättan samlar på tändsticksaskar och tändsticksetiketter från huvudsakligen ett sekel. Han är en i en liten skara samlare, så kallade filumenister. För Peter Pålsson fanns redan i början av tonåren ett intresse för att samla.

Hur många tändstickor finns det i en liten ask?

Varje ask innehåller cirka 240 stickor.

Hur många tändstickor är det i en ask?

Hur många tändstickor är det i en tändsticksask?

Det finns även en typ av tändsticksaskar där omkring 20 platta tändstickor är fästade i varandra i två lager, vilka i sin tur är fästade i ett tunt pappetui med ett plån. Då detta etui vanligen är försett med reklamtryck brukar sådana tändstickor kallas reklamtändstickor.

Hur påverkar tändstickan miljön?

Till exempel tillverkas tändsatsen utan svavel och farliga tungmetaller. Vi tillämpar en strikt kemisk policy och vi har en genomgripande process för att bedöma riskerna som är förknippade med kemikalier. I vår produktionsutveckling jobbar vi ständigt mot att öka andelen förnyelsebara material i våra produkter.

Share this post