Populära

Ar allhelgonaafton halvdag?

Är allhelgonaafton halvdag?

Alla helgons dag infaller som alltid på en lördag. Fredagen före är enligt många kollektivavtal däremot en halvdag. 4 november, fredag, allhelgonaafton – halvdag enligt många kollektivavtal!

Hur många dagar får lärare bevilja ledighet?

Med kortare ledighet avses totalt högst tio skoldagar per läsår. Om det finns synnerliga skäl kan en elev få vara ledig längre tid, men den möjligheten ska användas restriktivt. Rektorn beslutar om ledighet och får inte ge någon annan i uppdrag att fatta beslut om ledighet som avser längre tid än tio dagar.

Vad är enskilda angelägenheter?

Om någon i din familj eller en nära släkting har dött, så kan du ha rätt till betald ledighet. Det kallas ledighet för enskilda angelägenheter (EA-dagar) och oftast står det om vad som gäller i ditt kollektivavtal. Du kan också ha rätt till betald ledighet i samband med nära anhörigs begravning.

När slutar man vid halvdag?

Om inget är reglerat i policy eller avtal gäller normal arbetstid under dag före röd dag och på klämdagar (en dag eller flera dagar som infaller mellan olika helgdagar). I vissa branscher finns det regler inskrivet i centrala kollektivavtal som ger arbetstagare rätt till halvdag (halv arbetsdag) dag före röd dag.

Vilken dag tänder man ljus på Allhelgona?

Alla helgons dag firas den lördag som infaller mellan den 31 oktober och den 6 november. I Sverige firas högtiden genom att tända ljus på gravarna, en tradition som etablerades först efter andra världskriget. Temat i högtiden är universellt: döden och minnet av de döda.

När tänder man ljus på alla helgons dag?

Kort svar: De allra flesta tänder gravljus på den lördag som i almanackan kallas alla helgons dag (lördagen som infaller mellan 31 oktober och 6 november). År 2021 är det lördag den 6 november. Att hedra de döda genom att tända ljus på gravarna är en tradition som vi haft i Sverige sedan slutet av 1800-talet.

https://www.youtube.com/watch?v=e15mfaalWKk

Share this post