Blogga

Maste man jobba natt som lakare?

Måste man jobba natt som läkare?

Läkaryrket är ett av de yrkesområden som kräver att man jobbar jourtid. Det gäller överlag de flesta andra yrkeskategorier (ex. sjuksköterskor och undersköterskor) på sjukhus, där bemanning krävs dygnet runt.

Vad gör man på medicinakuten?

Vad gäller medicinpatienter sorteras de till medicinakuten. Där ligger patienten och beslut fattas kring om hen ska vårdas inneliggande eller polikliniskt (vård utanför sjukhus). Vid behov av inläggning, skickas patienten till någon medicinavdelning. På avdelning kan patienten också behöva flyttas runt.

Vill inte jobba som läkare?

Den främsta anledningen var missnöje med arbetsmiljön och små möjligheter att påverka exempelvis arbetstider. Flera fackligt aktiva som Läkartidningen har pratat med tror också att intresset för att använda sin medicinska kompetens utanför vården har ökat bland både läkare och läkarstudenter.

Kan man beordra övertid samma dag?

Vid beordrad övertid finns ingen reglerad tid innan som arbetsgivaren måste meddela att det måste utföras övertid. Det kan ske med bara någon timmes varsel. Vid kvälls- eller helgarbete har en arbetsgivare rätt att beordra anställda övertid även så sent som samma dag om det uppstår akuta behov i verksamheten.

Vad är legitimation för en läkare?

Det innebär att endast den som har legitimation får kalla sig läkare. Legitimation är ett bevis för att den som jobbar i ett yrke har den kompetens och lämplighet som krävs. I hälso- och sjukvården krävs det legitimation för 22 olika yrken. Det kallas även för att yrkena är reglerade.

Vad krävs för att bli läkare?

Läkarutbildning – för dig som vill bli läkare För att bli läkare behöver du höga betyg eller ett högt högskoleprovresultat. Det finns också läkarutbildningar utomlands där det är lättare att komma in. Läkarutbildningen är lång och därefter krävs det AT-tjänst innan du får en legitimation.

Hur lång är läkarprogrammet som ger läkarexamen?

Läkarprogrammet som ger en läkarexamen är 5,5 år lång. Efter det krävs det att du gör en AT-tjänst, allmäntjänstgöring, i minst 18 månader. Om du blir godkänd i din AT-tjänst får du en läkarlegitimation. Om du vill bli en specialistläkare kan du göra en ST-tjänst, specialtjänstgöring, i ungefär fem år.

Share this post