Trendig

Nar kan man borja trana efter benbrott?

När kan man börja träna efter benbrott?

Generellt sett läker en fraktur på cirka åtta veckor, men detta varierar från fall till fall. Det tar längre tid än åtta veckor innan det är helt läkt och tål tung belastning. Oftast medför en fraktur smärta vid rörelse och belastning.

Vad är olika typer av frakturer?

Olika typer av frakturer. Om en fraktur är sluten så täcks benbrottet av hud eller andra mjukdelar. Om frakturen är öppen sticker det brutna benet ut genom huden. Intraartikulär kallas den fraktur som går in i en led. Komminut kallas det om benet har splittrats i flera småfragment och kompressionsfraktur om skelettdelen har tryckts ihop.

Vad är Patologiska frakturer?

Patologiska frakturer. Patologiska frakturer är frakturer i ben som försvagats till följd av metastaser eller myelom (benmärgscancer). Om ben försvagats till följd av metastas eller myelom kan frakturen uppstå med minimalt medicinskt trauma, eller helt utan yttre påverkan. [4]

Vad är intraartikulär fraktur?

Intraartikulär kallas den fraktur som går in i en led. Komminut kallas det om benet har splittrats i flera småfragment och kompressionsfraktur om skelettdelen har tryckts ihop. Stressfraktur kallas det om en långvarig upprepad påfrestning på ett ben uppstår.

Vad är fraktur och benbrott?

En fraktur (fx) eller ett benbrott innebär att ett ben helt eller delvis förlorat sin sammanhängande struktur. Det uppstår när benet utsätts för större belastning än det klarar av, exempelvis vid yttre skada ( medicinskt trauma ). Frakturer medföljs ofta av mjukdelsskador runt benbrottet.

Vilka är de viktigaste kännetecken på att en fraktur har uppstått?

Symtom på en fraktur

  • smärta och svullnad.
  • onormal rörlighet och felaktig position.
  • yttre blödning vid öppna frakturer.
  • Vid slutna frakturer kan en inre blödning ge upphov till svullnad.
  • Vid lårbensbrott är extremiteten kortare än den friska extremiteten och vänd utåt, och går inte att röra.
  • Symtom på chock.

Share this post