Trendig

Hur raknar man ut Uppstallning multiplikation?

Hur räknar man ut Uppställning multiplikation?

Det här behöver du veta för att kunna ställa upp multiplikation!

  1. Ställ upp talen ovanpå varandra.
  2. Entalssiffrorna, tiotalssiffrorna och hundratalssiffrorna ska stå under/över varandra.
  3. Det undre entalet ska multipliceras med det övre entalet och sedan det övre tiotalet och sedan det övre hundratalet.

Hur räknar man multiplikation i flera steg?

Börja med den första multiplikationen, 4 5 = 20. Sedan räknar du 20 3 = 60. Du kan också börja med 5 3 = 15 och sedan räkna 4 15 = 60. Svaret är detsamma oavsett ordningen.

Vad är multiplicera i matte?

De tal som multipliceras med varandra kallas faktorer, ibland multiplikator respektive multiplikand. Resultatet kallas produkt. Multiplikation kan ses som upprepad addition eller som proportionalitet.

När ska man invertera tal?

Inverterade tal, eller inversen, är alltså det tal som ger att produkten mellan talet talen blir lika med $1$. Så om du exempelvis har bråktalet $\frac{3}{4}$ så är det inverterade talet $\frac{4}{3}$ . När man förlänger ett bråktal med dess inverterade tal så får man $1$.

Varför funkar Korsmultiplikation?

När och varför används korsmultiplikation? Korsmultiplikation är en teknik som används framförallt vid ekvationslösning och när man skriver om formler (lösa ut formler). Anledningen till att man använder det är för att det är en smidig teknik när ekvationerna innehåller bråkuttryck.

Hur fungerar multiplikation med uppställning?

Vid multiplikation med uppställning ställs talen upp ovanpå varandra på ett liknande vis som vid addition och subtraktion. Allmänt fungerar sedan metoden på följande vis. Ställ upp talen ovanpå varandra där du sätter det minsta talet underst.

Vad är multiplikation av bråktal?

Multiplikation av bråktal. Multiplikation av bråktal är ganska enkelt. När man har två bråktal som man ska multiplicera, då multiplicerar man de båda talens täljare för sig och nämnare för sig. För att hålla reda på uträkningen är det bra att skriva upp det hela på ett gemensamt bråkstreck.

Hur ska man multiplicera tal i flera steg?

Multiplikation i flera steg. När större tal ska multipliceras som inte slutar på noll kan du räkna i flera steg. Räkna ut 3 ⋅ 52. Multiplicera först med tiotalet: 3 ⋅ 50 = 3 ⋅ 5 ⋅ 10 = 15 ⋅ 10 = 150. Multiplicera sedan med entalet: 3 ⋅ 2 = 6. Lägg ihop svaren: 150 + 6 = 156.

Share this post