Rekommendationer

Nar kom rhododendron till Sverige?

När kom rhododendron till Sverige?

GUSTAV VI ADOLF´S RHODODENDRONSAMLING Många av de äldre sorterna kom hit från fjärran östern via olika upptäcktsresanden i början av 1900-talet. Sedan Gustav VI Adolfs bortgång 1973 har samlingen utökats och utvecklats och nya planteringar har tillkommit.

När blommar rhododendron i Skåne?

Många förknippar Sofiero med rhododendron. Det är inte så konstigt. Från mitten av maj till mitten av juni blommar tusentals buskar i parken. Blomningen är årets stora höjdpunkt och lockar besökare från hela världen.

Var kommer rhododendron ifrån?

I vilt tillstånd finns ungefär 1 000 arter över stora delar av världen, bland annat i Himalaya, Myanmar, Kaukasus, Japan, Nordamerika, Europa (cirka 10 arter) och Tibet. De gillar kyla men har svårt att tåla torka.

Hur snabbt växer rhododendron?

växer så det knakar, ca 20-30 cm varje år coh blir med åren 2-4 m höga. Andra är långsamväxande. Den storlek som står på etiketten brukar ange hur stor den blir efter ca 10-15 år.

Varför slokar rhododendron?

I litet kallare klimat (zon 3-4 och uppåt) är det ganska vanligt att rhododendron kan sloka litet i fjolårsbladen långt fram på våren utan att det är någon fara, fast då brukar bladen inte sloka så mycket som du beskriver och så brukar det inte bli värre heller.

Hur länge blommar rhododendron?

Vackert bladverk hela året. När rhododendron blommar i maj och juni översållas hela busken av blommor i praktfulla färger som rött, lila, rosa och även i vitt och gult om man föredrar det. Många av arterna är frodiga och bildar efter några år ett stort buskage.

När blommar?

De växter som normalt blommar i början av april kan vissa år börja blomma redan i mars, men kan likaväl, beroende på kyla och snö, starta sin blomning i andra halvan av april. Blåsippa, vitsippa och vårlök är exempel på några av de växter som brukar blomma i april.

Share this post