Trendig

Varfor blir flytande honung Sockrig?

Varför blir flytande honung Sockrig?

Min honung har blivit sockrig i konsistensen, är den dålig? Absolut inte! Honung som är helt obehandlad får ofta stora kristaller när den stelnar. För att förhindra detta rörs eller ympas fast honung, men ibland kan det gå snett ändå.

Vad är äkta honung?

“Naturlig” eller “äkta” honung är en taftologi (dubbelsägning) då äkta honung är helt naturlig. Bara det som inte har några tillsatser som exempelvis fruktsocker eller smakämnen får kallas honung. För att få kallas honung så ska ursprunget till 100% komma från blommornas nektar eller från honungsdagg.

Varför stelnar inte min honung?

Sensommarhonung brukar dessvärre ha för hög vattenhalt vilket gör att honungen inte vill stelna, alternativt börjar jäsa efter ett tag.

Kan man göra honung flytande?

Värm fast honung i vattenbad för att få den flytande. Göra fast honung flytande igen genom att värma honungen. Redan vid 35-45° återgår honungen till flytande form. Honungen håller sig flytande kortare eller längre tid beroende på vilken sort du använder.

Är Blomsterhonung vegansk?

Honung och andra biprodukter är animaliska. Maskroshonung och Granskottshonung rekommenderas ibland som veganska alternativ till honung, men de rätta namnen är Maskrossirap och Granskottssirap. Maskroshonung får bara användas på honung producerad av honungsbin av nektar från maskros.

Rörd eller orörd honung När den orörda honungen kristalliserar blir den sockrig i konsistensen till skillnad mot rörd honung som får slät konsistens. En del honungssorter som t. ex. rapshonung kan bli stenhård i konsistensen om den inte rörs efter slungning.

Vad göra med nyslungad honung?

Vill man njuta av nyslungad eller nyskördad honung under vintern kan man frysa in honungsburken eller kakhonungen och ta fram vid ett senare tillfälle. Honung som har kristalliserat kan också värmas försiktigt för att bli flytande igen, läs mer här.

Kan honung bli för gammal?

Honungens hållbarhet Ibland märks honung med bäst-före datum men det betyder alltså ”bäst” före. Honungen blir inte oätbar efter bäst-före datumet. Honung kan med tiden mörkna, tappa smak, skikta sig eller jäsa, men den är alltid ätbar. Smakar inte honungen längre gott kan den användas till matlagning och bakning.

När är honungen klar?

att sluta röra när honungen är ogenomskinlig och trögflytande är ett bra riktmärke. finkristalliserad honung (ca 700gr till 25 kg). Avbryts rörningen för tidigt så blir honungen hård!

Share this post