Blogga

Hur lange kan man ha jordgubbsplantor?

Hur länge kan man ha jordgubbsplantor?

Jordgubbar växer bäst på en solig och varm plats utan konkurrens från andra växter. En planta ger god skörd i 4-5 år, sen måste odlingen förnyas. Odla flera olika sorter för att få en lång jordgubbssommar. Jordgubbar ska planteras på en varm och solig plats i fukthållande jord.

Hur får man stora jordgubbsplantor?

På hösten skjuter plantorna ut revor med småplantor längst ut. Plantera revorna på en ny plats, så får du gratis en större odling. Förnya jordgubbsplantorna vartannat eller vart tredje år eftersom skörden minskar därefter. I en pallkrage får det plats åtta plantor – perfekt i den lilla trädgården!

Hur lång tid tar det innan det blir jordgubbar?

Rekommenderad tid för sådd av jordgubbar Jordgubbsfrö kan gro oregelbundet och tar ca. 3-6 veckor att komma upp. Räkna därefter med minst 6-8 veckor innan plantan kan sättas ut på friland, vilket tidigast kan göras när risk för nattfrost är över.

Hur gör man med jordgubbsplantor över vintern?

För att förhindra att blommorna eller jordgubbsplantorna förfryser kan man lägga ut halm eller täckbark mellan jordgubbsraderna. Plantorna värms – och ändå har de tillräckligt med luft för att kunna andas. En annan möjlighet är att täcka jordgubbsplantorna med en fiberduk. Denna läggs som köldskydd över jordgubbarna.

Vad gör man med gamla jordgubbsplantor?

Man bör byta ut sina gamla jordgubbsplantorna efter ca 4-5 år, när de inte längre ger skörd. Det går att föröka nya plantor enkelt från de man redan har. Revor är enklast och snabbaste metoden, men det går även att föröka från frön, som du kan se nedan.

Hur ofta ska man förnya jordgubbsplantor?

Efter du skördat dina jordgubbar Vart tredje eller fjärde år bör jordgubbslandet förnyas för att skördarna ska fortsätta vara rikliga. Enklast är att varje år ta bort den äldsta tredje- eller fjärdedelen av plantorna och plantera nya. Välj då en ny plats för att undvika sjukdomar.

Hur får man mycket jordgubbar?

Jordgubbar odlas bäst där det är lugnt, varmt och soligt. Rötterna ligger ytligt och väl förgrenat. Helst ska jorden vara mullrik och sandblandad för att underlätta ogräsrensning och för att rötterna ska kunna breda ut sig ordentligt. Man kan plantera jordgubbar under hela säsongen.

Vad gör jag med Jordgubbsplantorna på våren?

Odla svarar: Man kan klippa ner jordgubbar nu och ta bort revor på tidig höst, men för att inte riskera att plantorna låter bli att avmognas inför vintern så är det bäst att göra det på tidig vår. Att klippa och beskära stimulerar växterna att växa så därför är det säkrare på våren.

När kommer svenska jordgubbar?

Bästa tiden att plantera jordgubbar är i juli och början av augusti. Då hinner plantorna växa till sig under sommaren så att de kan ge full skörd redan nästa år. Bor du i norra delen av Sverige är det en fördel att plantera jordgubbarna redan i juli så att de säkert hinner växa färdigt innan hösten kommer.

När kan jag sätta ut mina jordgubbsplantor?

Växtplats och plantering av jordgubbar Jordgubbar kan antingen planteras tidigt på våren eller i juli/augusti och börjar i båda fallen ge bra skörd året därpå. De trivs bäst på en solig och öppen plats, gärna med en svag sydsluttning för tidigare skörd. Jorden ska helst vara mullrik och sandblandad.

Share this post