Rekommendationer

Var kan man kopa jordartskockor?

Var kan man köpa jordärtskockor?

Jordärtskocka Klass 1 ca: 95g | Willys.

Vart växer jordärtskocka?

De klarar de flesta jordar, men mullrik och sandiga jordar gör det lättare för skockorna att utvecklas fint och ger slätare skockor. Se till att jorden är lucker och välgödslad innan du planterar. Jordärtskockan är mycket härdig och kan utan vidare odlas upp till zon 7, även om blomman sällan hinner utvecklas hos oss.

När kan man köpa jordärtskocka?

Blommar med gula blommor. En cirka 2 meter hög jordärtskocka som blommar i augusti med gula blommor. Får stora vitbeige, päronformade knölar. Dessa kan skördas från september-mars.

När ska man plantera jordärtskockor?

Blomknopparna bildas under sensommaren på tidiga sorter. De varmgula prästkragelika blommorna blir cirka 7–10 cm i diameter. Jordärtskocka odlas för sina ätliga knölar (skockor) som egentligen är uppsvällda rhizomer (jordstammar).

Vad är odla jordärtskocka?

Odla Jordärtskocka // Foto: Anna Theorin. Helianthus tuberosus. Asteraceae. Till skillnad från solrosen är jordärtskockan flerårig och den har underjordiska utlöpare som i spetsarna utvecklar oregelbundet formade knölar med en hög halt av inulin. Det är dessa underjordiska knölar man använder.

Hur ser jordärtskockor ut?

Jordärtskockan ser lite udda ut med extra knölar på knölen. Den kan vara lite knepig att få ren, men slutresultatet är mödan värt! Jordärtskockor är nämligen en fantastisk gröda som både smakar gott och innehåller massor av mineraler och vitaminer. Om du är trött på potatis så prova att byta till jordärtskockor istället.

Vilken jordärtskocka är bäst i kökslandet?

Jordärtskocka är en riktig favorit i kökslandet! Extremt lättodlad, ger stor skörd, blommar överdådigt och kan odlas i hela landet. Jordärtskocka, Helianthus tuberosus, ingår i solrossläktet, Helianthus, och härstammar från Nordamerika. I samma släkte hittar man t ex solros, H. annuus och strävsolros, H. strumosus.

När kom Jordärtskockan till Sverige?

På 1600-talet kom den till Europa för första gången genom Samuel de Champlain. Först 1888 kom de första jordärtskockorna till Sverige.

När är Jordärtskockan klara?

Jordärtskocka finns i princip alltid i butik, men den svenska säsongen är från september till mars. De första skockorna som skördas smakar sällan lika mycket som de som tas upp i november eller december, så det kan vara en god idé att vänta lite.

Vad är Skockor?

Skockorna är mer eller mindre knöliga och har tunt skal. De innehåller inulin, en stärkelseart som är uppbyggd av fruktsocker, vilket gör dem lämpliga för diabetiker. Skockorna skalas och läggs genast i kallt vatten, för att inte mörkna.

Share this post