Blogga

Hur tar sig alen till Sargassohavet?

Hur tar sig ålen till Sargassohavet?

Gulålens vandring uppströms kan pågå under flera år och vara över 100 mil lång. De kan stanna i ett vattendrag under 20-80 år. Ålen mognar sedan till en blankål och vandrar den upp till 850 mil långa vägen tillbaka till Sargassohavet.

Svenska och europeiska ålar följer golfströmmen mot Azorerna på sin väg mot lekområdet i Sargassohavet. Det kan nu en grupp internationella forskare slå fast efter att ha märkt över 700 ålar. Undersökningen ger svaret på ett över 100 år gammalt mysterium.

Hur reproducerar ålar?

Ålen har en komplicerad livscykel. De vuxna ålarna förökar sig på djupt vatten i den del av Atlanten som kallas Sargassohavet, öster om Mexikanska golfen och Karibiska havet. Ålynglen driver sedan passivt med Golfströmmen till Europas kuster. Under tiden övergår larven till en simkunnig glasål.

Hur blir ålar till?

Ålen har en komplicerad livscykel med flera stadier: larv, glasål, gulål och blankål. Larverna kläcks i Sargassohavet och förs med Golfströmmen mot Europa och Nordafrikas kuster. Glasålen vandrar mot sötvatten för att nå gynnsamma uppväxtområden. Under vandringen får ålen ett grå-gulaktigt pigment.

Hur föds ålar?

Ålar föds och dör i Sargassohavet, men är annars spridda över stora geografiska områden. Till skillnad från andra djur med stort utbredningsområde, är ålarna genetiskt likadana överallt. Upptäckten gjordes av forskare som jämfört hela arvsmassan hos ålar från olika delar av Europa och Nordafrika.

Vad är ålens fiender?

Det betyder att Ålen har alltså två naturliga fiender, den egna sexualdriften och skånska farbröders ohämmade aptit på riktigt äcklig mat.

Är ålens blod giftigt?

Ålblodet är dock giftigt för både människor och andra däggdjur. När man tillagar ålen och när den går genom matsmältningen så kommer det giftiga proteinet som finns i ålens blod att förstöras så därför kan man äta den. Det var en man vid namn Charles Richet som upptäckte det här och han fick till och med Nobelpriset.

Får man köpa ål?

Ålen är utrotningshotad. Under de senaste decennierna har mer än 95 procent av arten försvunnit. Därför är det i princip förbjudet att fiska ål, förutom för ett fåtal yrkesfiskare med licens. Om ålen är fångad av någon med licens är det lagligt att både köpa och sälja den.

Är det tillåtet att fiska ål?

Sedan 2008 har Sveriges ålförvaltningsplan bland annat lett till ett förbud mot fritidsfiske och ett reducerat yrkesfiske. Fisket av ål har stoppats helt på västkusten och fiskebegränsningar har införts längs Östersjökusten. Men fortfarande bedrivs ett riktat fiske efter ål i svenska hav.

Vem säljer ål?

Rökt ål i matbutiker Rökt ål finns att köpa både på Blomlöfs rökeri, Sturkö rökeri och på Vägga Fisk & Delikatess. Bland matbutikernas stora kedjor är det bara på ICA man kan hitta ål i disken. Coop, Hemköp och Willys befattar sig inte med ål medan ICA lämnar beslutet till varje enskild handlare.

Share this post