Trendig

Hur kan DNA repareras?

Hur kan DNA repareras?

Om en cell utsätts för UV-strålning samtidigt som den kopierar sitt genom, signalerar DNA-polymeras epsilon till cellen att stoppa kopieringen och vänta tills alla skador är reparerade.

På vilket sätt är DNA normalt paketerat hos Eukaryoter?

I den eukaryota cellkärnan förekommer minst 10 olika DNA polymeraser. Tre av dessa svarar för replikation av det eukaryota genomet. Ange namn/beteckning samt biologisk roll för två andra DNA polymeraser som normalt återfinns i cellkärnan. Ett av de proteiner som reglerar eukaryot DNA replikation kallas Geminin.

Vad händer när DNA skadas?

​DNA-brott som lagas felaktigt kan orsaka stor skada på celler vilket i sin tur kan leda till celldöd eller sjukdomar som till exempel cancer. Med en ny metod har forskare från Chalmers nu identifierat en ny roll för proteinet CtIP som är en viktig komponent vid reparation av DNA-brott i människans celler.

Varför är det inte tillåten med genterapi i könsceller i Sverige?

Metoden kan likställas med en klassisk somatisk terapi, även om det sker på mikroskopisk nivå. Genterapi på könsceller har däremot betraktats som etiskt problematiskt, eftersom de förändrade genetiska egenskaperna på de förändrade könscellerna förs vidare till kommande generationer.

Kan DNA reparera sig?

DNA-molekylerna har i motsats till andra makromolekyler förmåga att reparera eller korrigera sig själva. Detta är mycket viktigt för cellen. Skador på DNA-molekylerna kan nämligen ge upphov till cancer. Alla celler har många olika metoder att korrigera sitt DNA.

Varför finns inte uracil i DNA?

Uracil är en av kvävebaserna som ingår i de nukleotider som bygger upp RNA. Liksom tymin och cytosin är det en pyrimidin och består av en ring av kol- och kväve-atomer. I RNA binder sig uracil via två vätebindningar till den komplementerande basen adenin. I DNA finns den snarlika basen tymin istället för uracil.

Var finns nukleotider?

Nukleotider är de grundläggande byggstenarna i nukleinsyror, inklusive DNA och RNA. Genom att ansluta miljoner enskilda nukleotider tillsammans, kan dina celler bilda långa polynukleotidkedjor. DNA är dubbelsträngat, medan RNA består av en enda sträng och består av en mycket kortare kedja av nukleotider.

Share this post