Frågor

Varifran kommer Sas och Kopp?

Varifrån kommer Sås och Kopp?

Sås och Kopp är en finlandssvensk duo som producerar barnunderhållning i form av musik och sketcher. Gruppen består av Pasi Hiihtola (Sås) och Peik Stenberg (Kopp). Sås och Kopp har sitt ursprung i radioprogrammet Radio Fnatt som sändes på Rundradion 1989–2002.

Vad står p1 i HP-sås?

HP-sås började marknadsföras i England 1903. Initialerna HP är enligt nuvarande officiella förklaring tagna efter parlamentsbyggnaden Houses of Parliament i London. En grönsakshandlare som hette F.G. Garton från Nottingham hörde att restaurangen i Houses of Parliament serverade en god kryddig sås.

Vad betyder bechamelsås?

Béchamelsås, vit grundsås eller fransk vit sås, är en sås som i sin enklaste form består av redd (med mjöl och smör) mjölk.

När uppfanns såsen?

I Italien påstår man att det var Catarina di Medicis kockar som uppfann såsen när hon tog med sig kockarna från Toscana att laga mat till henne och hennes franska gemål kungen av Frankrike, Henric II på 1500-talet.

Vad står HP i HP-sås för?

Såsen till fläsket är smaksatt med HP-sås, en förkortning för Houses of Parlament i London. Där serveras denna starkt kryddad orientalisk sås för att pigga upp maten.

Vad är förkortning för HP?

HP, förkortning för Hewlett-Packard Company.

Vad betyder ordet lasagne?

Lasagne är en ugnsgratinerad maträtt som i huvudsak består av pastaplattor varvade med bechamelsås, ost och oftast köttfärssås. Ordet i sig kommer ursprungligen från det grekiska “lasanon” som blev latinets “lasanum” och var namnet på den panna som användes för att tillaga rätten i.

Vem uppfann bechamelsås?

Historia. Såsen har sitt namn efter Louis de Béchameil, markis av Nointel (1630–1703), hovmästare hos Ludvig XIV av Frankrike. Huruvida denne själv komponerat såsen eller bara populariserat den var länge oklart, men troligen är det en av Ludvig XIV:s kockar som vidareutvecklat ett äldre recept.

Vilka Redningar finns det?

Redning

  • Bottenredning. Vispa eller rör mjöl med lite kall vätska (vatten, mjölk, grädde) till en klimpfri sås i en kastrull.
  • Toppredning. Tag dubbelt så mycket kall vätska som mjöl och vispa ihop till en klimpfri redning.
  • Pastaredning. Blanda lika delar margarin/smör och mjöl med en gaffel till en slät pasta.
  • Torredning.

Vad ger smak i HP-sås?

Maltvinägern är det som gör såsen brun och ger den fylliga konsistensen. HP lyfter fram och förstärker smaken av det den serveras till, och ger en balans mellan salt – surt och sött – beskt. Maltvinägern ger bland annat också maträtten den så kallade femte smaken – umami.

Share this post