Innehållsförteckning
Vad gjorde man på järnåldern?
Basfödan utgjordes under järnåldern till stor del av olika former av gröt, välling och bröd. En av de viktigaste proteinkällorna vid sidan av kött och fisk var olika baljväxter som ärtor och bönor. Även dessa fanns i en stor artrikedom. Man odlade även andra växter som rovor, strandkål, kål och kvanne.
Vad kallas tiden efter järnåldern?
Äldst är stenåldern (ca 13000–1700 f Kr), följd av bronsåldern (1700–500 f Kr) och yngst är järnåldern (500 f Kr–1050 e Kr). Det historiska skedet omfattar medeltiden (1050–1500 e Kr) och den period som ibland kallas för nyare tid (1500 e Kr–nutid).
Hur såg husen ut på järnåldern?
Bostäderna skilde inte mycket från de som man hade haft på bronsåldern. Man bodde i långhus där hela familjen, eller klanen, rymdes under samma tak. I mitten av huset fanns härdar där man eldade och man sov längs väggarna. Kungar och stormän hade större hus än alla andra.
Vad trodde man på järnåldern?
Man kunde tro att det fanns andar i träd, berg och sjöar som man skulle vara snäll mot och att andarna från de människor som dött – förfäderna – fanns kvar bland de levande. Man kunde också tro att det fanns speciella människor som kunde prata med djur, andar och själar, så kallade schamaner.
Hur pratade man på järnåldern?
Det svenska språket fanns inte på järnåldern. Det fanns egentligen inget riksspråk i Norden förrän på 1500-talet. Istället talade man ett språk som brukar kallas fornnordiska. Detta är urformen för alla de nordiska språk som tillhör den germanska språkgruppen och som talas idag.
Vad heter tiden efter vikingatiden?
Medeltiden var den tid som inledde efter vikingatiden och fram till 1300-talet ökade befolkningen och folket utvecklade sin livsstil och matstil. Medeltiden var den period då starka centralmakter åter uppstod i Europa. Ekonomin i medeltiden var mest baserad på jordbruk.
Vilka vapen hade man på järnåldern?
Järnet hade då varit känt sedan länge. Förutom äldre användning av meteoritjärn började hettiterna bruka järn på 1400-talet f.Kr. I Sverige dyker de första importerade järnföremålen upp på 1100-talet f. Kr.
Vilka yrken fanns under järnåldern?
Smederna tillverkade också de verktyg som användes då man arbetade med trä, till exempel vid skepps– och husbygge. Järn var en vanlig handelsvara och kunde betinga rätt höga priser. Det tog nämligen lång tid att rena det järn som hittades i jorden, och det var en stor konst att framställa riktigt bra järn.