Rekommendationer

Nar var Vesuvius utbrott?

När var Vesuvius utbrott?

Pompeji (latin: Pompeii, italienska: Pompei) var en antik stad i nuvarande kommunen Pompei i Kampanien i Italien, sydost om vulkanen Vesuvius, känd för att tillsammans med städerna Herculaneum, Stabiae och Oplontis ha blivit förstörd av ett vulkanutbrott år 79 e.Kr.

Den 24 augusti år 79 e.Kr var en mycket varm sommardag. Klockan ett kom utbrottet. Ett helvetiskt eldsken lyste upp himlen ovanför vulkanen och med ett åsklikt brak for en lavapropp upp ur Vesuvius krater och upp mot skyn.

Vad kvävde Pompeji?

En efter en kvävdes de av det glödheta molnet av aska och gas. Snart störtade även husets bakre delar ihop och begravdes under sten och aska. Inte förrän nästan 1 850 år senare, i januari 1913, nådde dagsljuset in i huset igen.

När började utgrävningarna i Pompeji?

Något mer systematiska, men likväl knappast arkeologiska, undersökningar påbörjades 1738. År 1748 upptäcktes Pompeji i samband med grävningar för en underjordisk vattenledning, men det dröjde till 1763 innan det fastställdes vilken stad det rörde sig om i och med att man hittade en inskription med dess namn.

När fick Vesuvius sitt utbrott som begravde Pompeji?

Pompeji var en stad söder om Neapel i Italien som begravdes i aska vid ett vulkanutbrott av Vesuvius år 79 e.Kr. Staden hittades igen på 1700-talet och är idag en viktig arkeologisk utgrävningsplats.

Varifrån kan man se Vesuvius?

Vesuvius (italienska: Vesuvio) är ett berg och en vulkan i södra Italien. Det ligger 10 km sydöst om Neapel och sträcker sig till 1 281 meters höjd över havet. Vesuvius klassificeras som en stratovulkan och är fortfarande aktiv.

Hur ofta har Vesuvius utbrott?

I modern tid, under de senaste 400 åren har utbrotten varit ungefär 45, större och mindre. Och från 1641 till 1944 har vulkanen nästan alltid varit aktiv.

Vilken vulkan förstörde Pompeji?

För snart 2 000 år sedan fick vulkanen Vesuvius ett utbrott som begravde den romerska hamnstaden Pompeji under fyra meter aska.

Vilka städer begravdes vid Vesuvius?

Herculaneum[redigera | redigera wikitext] Herculaneum var en mindre stad i Romarriket, vid dagens Ercolano i Italien. Staden är mest känd för att den förstördes och begravdes av vulkanen Vesuvius utbrott 24 oktober år 79 e.Kr. tillsammans med flera andra städer, däribland Pompeji, Stabiae och Oplontis.

Var ligger vulkanen Vesuvius?

Vesuvius (italienska: Vesuvio) är ett berg och en vulkan i södra Italien. Det ligger 10 km sydöst om Neapel och sträcker sig till 1 281 meters höjd över havet. Vesuvius klassificeras som en stratovulkan och är fortfarande aktiv. År 79 e.Kr.

När byggdes Pompeji?

Där finns tempel som är äldre än själva staden. De visar att greker och etrusker levde på området redan på 500-talet före Kristus. Största delen av staden byggdes på 200- och 100-talet före Kristus. Därefter blev Pompeji en del av romarriket.

Var finns Vesuvius?

Share this post