Rekommendationer

Nar plocka algort?

När plocka älgört?

Du hittar den bland annat vid ängar, i fuktig skog och vid kanten av stränder och kärr, säger han. Lars Gunnar Reinhammar berättar att man kan plocka älggräs från maj till september, men att den ultimata skördetiden är på sommaren, då blommar växten och mår som bäst.

När blommar älgört?

Älgört är en vacker blomma som blommar mellan juni och augusti. Älgört kallas även för älggräs, och visst har man hört folk säga att det doftar sommar när älggräset blommar. Älgört hittar man i fuktig mark, framför allt på och runt om ängar, skogsmark samt i dikeskanter. I Sverige växer den över hela landet.

Hur använder man älgört?

Älgörten är ätbar och av den kan man göra te och dryck. Vi på Hos AlterHedens kan Du köpa älgört delikatesser. Vi har god saft av älgört, älgörtsgele och i flera blandningar av örtte (se, längst ner på sidan). Älgörtens smak är samma som doften, fast istället för att dofta genom näsan får du smaka den i munnen.

Kan man äta älggräs?

Älgört. Älgört, eller älggräs som den meterhöga växten också kallas, finns över hela landet. Spana efter den vid dikeskanter till åkrar eller skogsängar. De lätt honungsdoftande blommorna har en gräddvit färg, och av dem kan du göra välsmakande saft enligt samma princip som fläderblomssaft.

Hur torkar man älggräs?

Bre ut blomklasarna för torkning, antingen på bakplåtspapper i ugn (under 50 grader med luckan på glänt), eller i en frukt- och svamptork (lägsta temperatur). Det går även att lufttorka dem, men det tar längre tid och du måste vara noga med att vända dem ofta så de inte möglar.

Hur använder man älggräs?

Älgört – älggräs hur använder man det? Älgört eller Älggräsets speciella doft gjorde att man förr använde den som det vi använder doftblock och doftpåsar. Vid fester och helger tog man in älgörtsblommor och spred på golvet.

Vad smakar älgört?

Dels påminner den lite om fläder, men också med en viss läderton. Det är lite som att gnaga på ett läderbälte. Älgörten smakar som den doftar och passar utmärkt att göra både saft, olja och sirap på.

Hur torka älggräs?

Plocka valfri mängd blad och blommor av älggräs, lägg att torka på en torr och gärna varm plats tills bladen är helt torra. Dra av blad och blommor från stjälken och förvara i tätslutande burk.

Vad används älggräs till?

Bladen och blommorna innehåller salicylsyra. En drog gjord på torkade blommor (i den gamla farmakologin benämnt spiræe herba) har inom folkmedicinen använts som smärtstillande och febernedsättande medel. Även svettdrivande. En dekokt på bladen hjälper mot diarré.

Vad är älgört bra för?

Älggräs lindrar även ledvärk och muskelsmärtor samt hämmar inflammationer. Älggräs innehåller hög halt av quercetin som är en flavonoid vars egenskap hämmar inflammationer i kroppen. Den är antibakteriell och bidrar till läkning vid problem med inflammation i mage- och tarmsystem.

Share this post