Frågor

Vilka omraden utvecklade grekerna och inom vilka omraden var romarna skickliga?

Vilka områden utvecklade grekerna och inom vilka områden var romarna skickliga?

Roms ingenjörer kunde bygga akvedukter som förde in väldiga volymer vatten, akvedukter som inte endast försåg folk med friskt dricksvatten, utan även möjliggjorde dagliga bad för flertalet invånare.

Vilka länder hade romarriket?

Under de följande 1 200 åren växte den oansenliga orten till världens största stad. Rom blev huvudstad i ett mäktigt jätterike som omfattade enorma landområden i såväl Europa som Afrika och Asien.

Var Rom i antiken?

Romarna skapade ett imperium och har på ett avgörande sätt påverkat Europa och den europeiska kulturen. Rikets medelpunkt var staden Rom som växte till en miljonstad under antiken.

Vem uppfann akvedukter?

Akvedukten var i sig inte en romersk uppfinning utan de romerska ingenjörerna kände till principen från de akvedukter som användes av greker och etrusker. Däremot visade sig romarna vara riktigt bra på att konstruera akvedukter och de byggde betydligt längre och större akvedukter än sina föregångare.

Hur försörjde sig människor under den romerska antiken?

Det romerska samhället var beroende av slavar som arbetskraft. Hela den romerska samhällsekonomin byggde på slaveri. Vissa historiker menar till och med att det var romarnas omfattande användning av slavarbete som låg som grund för både deras bedrifter och undergång.

Hur påverkades Rom av den grekiska kulturen?

Romarriket påverkades mycket starkt av grekisk kultur, som därmed spreds i Europa. I det antika Grekland skedde genombrottet för användningen av mynt inom handeln. De atenska ”ugglemynten” dominerade medelhavshandeln under 400- och 300-talet f.Kr. Ugglan var Athenas, vishetens gudinnas, heliga fågel.

Vad kallade romarna sina badanläggningar?

Termer (latin thermae, av grekiska thermai, av therme, ”värme”, ”hetta”) är namn på en större romersk badanläggning.

Vad är en akvedukt romarriket?

Romerska akvedukter. Med akvedukt menade romarna främst en vattenledning som hade till uppgift att förse en stad med dricksvatten från avlägset belägna källor. Vattnet leddes i övertäckta, murade rännor, som vilande på kraftiga valv och ofta i flera våningar byggdes över dalarna.

Vilka nyheter införde romarna inom arkitekturen?

Romarna fick tillgång till teatrar, palats, hus, den basilika arkitekturen och tempel från grekerna. Kolumnerna fick sin egna kompositaordning och under det romerska riket uppfanns även den första naturliga cementen, vilket gjorde så att romarna kunde bygga upp enorma akvedukter och kupoler.

Vad jobbade man med i antikens Rom?

Bland de fattiga männen var det som redan nämnts många som hade tillfälliga arbeten, de kunde arbeta som hamnsjåare, hjälpa till med skörden på någon gård utanför staden eller med byggnadsarbete. Andra arbetade med olika hantverk, ofta sida vid sida med slavar.

Hur levde man i Rom under antiken?

Under antiken levde folket i Rom i stora familjer. I ett hushåll bodde man vanligtvis man, hustru, barn, mor och farföräldrar, syskon och kusiner. De rikare familjerna hade slavar och slavinnor som passade upp på dem. Romarna levde vanligtvis i hyreshus i form av höghus.

Hur har romarna tagit efter grekernas kultur?

Romarna ansåg sig själva som mäktigare än allt annat folk förutom Grekerna. Många Romare beundrade Grekerna så de lärde sig också Grekiska och i många utav Romarnas erövrade städer byggdes tempel, teatrar och badhus i grekisk stil.

Vad hade Hellenerna gemensamt?

Det som gjort det antika Grekland så berömt är demokratin, idrotten, sagorna och skådespelen. Redan de gamla grekerna kallade sig själva för hellener och deras land heter Hellas på grekiska. Under antiken kallade grekerna alla andra folk för barbarer, eftersom deras språk var obegripligt.

Share this post