Blogga

Vad ar viktigt att tanka pa om man har ett valdigt stillasittande arbete?

Vad är viktigt att tänka på om man har ett väldigt stillasittande arbete?

Sittande arbete Vid stillasittande är de större muskelgrupperna i kroppen inaktiva och energiomsättningen är låg. Långvarigt stillasittande har visat sig öka risken för hjärt-kärlsjukdom, typ 2-diabetes, övervikt/fetma, några former av cancer och att dö i förtid. Risken minskar dock om man är fysiskt aktiv i övrigt.

Vilka är mest stillasittande på fritiden?

I genomsnitt är det 11 % respektive 7 % av män och kvinnor i åldrarna 18– 64 år som rapporterar att de sitter mer än fyra timmar per dag på fritiden. Den högsta prevalensen av sittande mer än fyra timmar per dag på fritiden finns bland män (24%) och kvinnor (14%) i åldrarna 18–24 år (Figur 4).

Vad kan för mycket stillasittande leda till?

Vi blir sjuka. Stillasittande ökar risken för folksjukdomar som diabetes typ 2, högt blodtryck, förhöjda blodfetter, benskörhet, hjärtkärlsjukdomar, högt blodtryck, hjärtinfarkt och stroke, cancer (bröst, prostata och tjocktarmscancer), psykisk ohälsa, stressproblematik och ångest.

Hur många aktiva minuter per dag?

Långa perioder av stillasittande bör brytas av och ersättas med någon form av fysisk aktivitet. Vuxna bör varje vecka vara fysiskt aktiva på måttlig intensitet i minst 150–300 minuter eller minst 75–150 minuter av fysisk aktivitet på hög intensitet, eller en likvärdig kombination av måttlig och hög intensitet.

Hur mycket rör vi oss idag?

Bara sju procent av alla mellan 50 och 65 år är tillräckligt fysiskt aktiva, visar resultat från den stora SCAPIS-studien. Enligt rapporter från myndigheter, inklusive Socialstyrelsens nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder, är två tredjedelar av svenskarna tillräckligt fysiskt aktiva.

Hur högt ska bordet vara när man står och jobbar?

Bordet ska vara så högt att underarmarna kan vila i 90 grader mot bordsskivan. Det minskar belastningen på axlar och skulderblad. Skärmens överkant ska vara något nedanför ögonhöjd. Då får nackens muskler vila, vilket även minskar belastningen.

Är det bra att stå upp och jobba?

Den visade att risken att drabbas av sjukdom var dubbelt så hög för en person som stod upp och arbetade jämfört med en som satt ned och arbetade. Anledningen var, enligt forskarna, att blodtrycket i venerna ökar när vi står länge vilket i sin tur ökar risken för hjärtsjukdom.

Hur många minuter träning per dag?

Vuxna bör varje vecka vara fysiskt aktiva på måttlig intensitet i minst 150–300 minuter eller minst 75–150 minuter av fysisk aktivitet på hög intensitet, eller en likvärdig kombination av måttlig och hög intensitet.

Share this post