Ny

Vad ar GnRH analog?

Vad är GnRH analog?

De läkemedel som används för hormonell behandling (GnRH-analoger) ges som injektioner. De fungerar genom att de motverkar ett annat hormon som styr tillverkningen av testosteron. Den första tiden brukar detta medel kombineras med läkemedel (antiandrogener) som minskar tumörcellernas förmåga att ta upp testosteron.

Vad är Antihormoner?

Adjuvant antihormonell behandling bidrar kraftigt till den förbättrade överlevnaden vid hormonkänslig bröstcancer. Den rekommenderade behandlingstiden är lång och biverkningar kan påverka livskvaliteten hos såväl unga som äldre kvinnor.

Vilken effekt har GnRH analoger vid prostatacancer?

GnRH-analog GnRH-analoger tröttar ut hjärnbihanget så att det slutar producera de hormon (gonadotropiner) som stimulerar testiklarna att producera testosteron. Eftersom effekten är densamma som när man opererar bort testiklarna, kallas ofta behandling med GnRH-analoger för medicinsk kastration.

Hur länge kan man äta bicalutamide?

Hormonbehandlingen brukar innebära både behandling med bikalutamidtabletter och en hormonspruta som tar bort det manliga könshormonet testosteron under 3 eller 9 månader. Ibland fortsätter behandlingen med bikalutamid 2–3 år efter avslutad strålbehandling.

Hur fungerar bicalutamide?

Vad Bicalutamide Orion är och vad det används för Bikalutamid tillhör en grupp läkemedel som kallas antiandrogener. Den aktiva substansen bikalutamid blockerar de oönskade effekterna av de manliga könshormonerna (androgener) och hämmar på så vis celltillväxt i prostatan.

När ska man sluta med östrogen?

Du ska därför inte använda östrogen om du har haft en blodpropp tidigare. Risken att få en blodpropp av östrogen ökar ju äldre du blir. Risken ökar inte om du behandlas med östrogen som tillförs i plåster, sprej eller med gel. Östrogen ökar troligen också risken något för att få stroke.

Vad är den ungefärliga halveringstiden i plasma för R enantiomeren av bikalutamid?

S-enantiomeren elimineras snabbt jämfört med R-enantiomeren. Den senare har en plasma- elimineringshalveringstid på ca 1 vecka. Vid daglig administrering av bikalutamid ackumuleras R-enantiomeren ca 10 gånger i plasma som en följd av dess långa halveringstid.

Kan man bota spridd prostatacancer?

Överlevnaden vid spridd prostatacancer har i vissa fall förlängts med många år och behandlingarna har bidragit till en klart förbättrad livskvalitet för dessa patienter.

Share this post