Innehållsförteckning
Vad är den vanligaste blodgruppen i Sverige?
Den vanligaste blodgruppen i Sverige är den som kallas för A. Det finns flera olika varianter av blodgrupp A som beror på de antigener och antikroppar som finns på blodcellernas yta.
Kan blodgrupp 0 ge blod till samtliga blodgrupper?
Blodgrupp 0 kan ge blod till samtliga blodgrupper. Blodgrupp 0 kan bara ta emot blod från 0. Till detta kommer Rh systemet vilket gör gällande att den som är Rh positiv bara kan ge blod till Rh positiv medan den som är Rh negativ kan ge blod både till Rh positiv och till Rh negativ.
Vad innebär att ha blodgrupp A?
Att ha blodgrupp A innebär att man har en av de vanligaste blodgrupperna. Det är den allra vanligaste blodgruppen i Sverige och en väldigt vanlig blodgrupp i världen också.
Varför behöver föräldrarna ha blodgrupp 0?
Föräldrarna behöver dock inte ha blodgrupp 0 för att barnet ska få det. Till exempel kan en förälder med blodgrupp A som har anlagen A+0 och en förälder med blodgrupp B som har anlagen B+0 få ett barn som har 0+0 och alltså blodgrupp 0.
https://www.youtube.com/watch?v=4HKToQNP660
Varför är AB blodgruppen känd som universella givare?
AB blodgruppen är känd som universella mottagare vilket är raka motsatsen till blodgruppen 0 som är känd som universella givare. Det är alltså inte så dumt att ha blodtyp AB då detta innebär att man kan få blodtransfusioner från i stort sett vilken annan blodgrupp som helst.
Vilken blodgrupp får en förälder?
Föräldrarnas gener avgör blodgrupp Alla människor kan indelas i blodgrupperna A, B, AB och O. Föräldrarnas gener avgör vilken grupp barnet får. Generna för A och B är dominanta, medan generna för O är recessiva. Ärver barnet till exempel genen för blodgrupp A från en förälder och blodgrupp B från den andra, får det blodgrupp AB.