Blogga

Vad har nashalan for funktion?

Vad har näshålan för funktion?

Huvuddelen av volymen i näshålan återfinns i det respiratoriska området, där passerande luft värms, fuktas och filtreras av slemhinnan innan den förs vidare genom respirationssystemet till lungorna. Ytan i det respiratoriska området täcks av nässlemhinnan som består av flerradigt cylinderepitel med flimmerhår (cilier).

Näsan filtrerar och värmer luften Innanför näsan finns ett hålrum som kallas näshålan. Näshålan är uppdelad i två halvor. De båda näsborrarna leder in i varsin halva av näshålan. I varje näshåla finns tre så kallade näsmusslor av ben.

Hur många olika dofter kan vi känna skillnad på?

Vår förmåga att känna smaker och dofter är viktig på flera sätt. Bland annat skyddar det oss från att äta giftiga saker. De flesta människor kan uppfatta tusentals dofter och hundratals olika smaker.

Vad är det som gör att vi kan känna lukter?

Luktsinnet är det sinne som gör att människor och djur kan känna lukt. Människans luktreceptorer, det vill säga de sinnesceller som registrerar luktämnen, sitter samlade i ett litet organ högst upp i nästaket, area olfactoria. Detta epitelområde består av luktnervceller, stödceller och basalceller.

Vad är Nasopharynx?

Nasofarynx utgörs av området mellan den bakre näsöppningen och svalget (orofarynx), som domineras av halsmandlarna och tungans bakre delar. I nasofarynx mynnar örontrumpeten lateralt på båda sidor. Bakom mynningen ligger en ås och bakom denna en fördjupning kallad fossa Rosenmuller.

Vad är bronker för något?

Inandningsluften kommer in i lungorna via luftrören som kallas bronker. Luftstrupen delar sig i två huvudbronker som går till vardera lungan och delar sedan upp sig grenlikt i allt tunnare bronker, allt längre ut i lungvävnaden.

Hur gör man en Sputumprov?

Sputumprovet ska helst komma från de djupa luftvägarna. Spottas om möjligt direkt i sputumrör. Patienten behöver inte vara fastande. Be patienten skölja munnen innan sputumprovet ska tas.

Vad har Näsmusslor för funktion?

Vid ett enda andetag skall luften värmas och fuktas för att lungorna skall må bra av luften vi andas in. Näsmusslorna ökar slemhinneytan och skapar turbulens i luften för att värmeväxlingen skall bli så effektiv som möjligt.

Vad är Sekretstagnation?

Pneumoni är en inflammation i lungvävnaden. Denna inflammation kan uppstå av flera olika orsaker, men den vanligaste är infektion i kombination med sekretstagnation. Sekretstagnation kan förkomma vid till exempel dålig hostkraft, lång tids immobilisering eller smärttillstånd som hämmar en normal lungfunktion.

Var är slemhinnan i näsan?

Slemhinnan i näsan står i direkt kon- takt med den inandade luften och verkar som första linjens försvar mot toxiska och infektiösa produkter. Dessutom fungerar slemhinnan som en luftkonditionerare för den luft som passerar till de nedre luftvä- garna.

Share this post