Ny

Nar upptacktes atmosfaren?

När upptäcktes atmosfären?

Jorden bildades i samband med solsystemets tillkomst för omkring 4,5 miljarder år sedan. Atmosfärens sammansättning var då sannolikt lik den allmänna förekomsten av grundämnen i Vintergatan. Den första jordatmosfären dominerades således av väte och helium.

Hur ser en atmosfär ut?

Atmosfären delas in i olika lager beroende på hur temperaturen i genomsnitt förändras med höjden över jordytan. I det lägsta skiktet kallat troposfären avtar vanligen temperaturen med ökande höjd. Där finns cirka 70-80% av atmosfärens massa. Det är cirka 6-18 km högt beroende på var på jorden man befinner sig.

När bildades syrgas?

Rent syre tros ha dykt upp i stora mängder redan under tidiga proterozoikum, för cirka 2 miljarder år sedan. Syret löstes i haven och reagerade med järn, men för omkring 2,7 miljarder år sedan började syret frigöras till atmosfären, eftersom det från denna tid och framåt förekommer rostiga järnrika mineraler.

När började koldioxidutsläpp?

Först på 1950-talet upptäcktes att koldioxid kunde byggas upp i atmosfären, och 1960 slog man fast att halterna ökade. Fast det skulle dröja till 1980-talet innan uppvärmningen började märkas påtagligt med stigande temperaturer över jordklotet. Sedan dess har klimatfrågan varit på allas läppar.

Hur påverkar atmosfären andra sfärer?

De marina aerosolerna fungerar båda som molnkondensationskärnor och reflekterar den inkommande solstrålningen. Vågor och utbytet mellan hav och atmosfär är dessutom viktiga komponenter när det kommer till att modellera klimatsystemet då de utgör gränsytan mellan dessa två sfärer.

Varifrån kommer det syre?

Syre bildas genom fotosyntes Jordens syre bildas under fotosyntesen. Det är en process, vid vilken växter och alger använder sina kloroplaster för att fånga in ljusets energi. Denna utnyttjas till att omvandla vatten och koldioxid till syre och socker.

Share this post