Populära

Hur manga svenska soldater i Irak?

Hur många svenska soldater i Irak?

Det svenska bidraget i Irak utgörs av en styrka om högst 70 personer med uppgift att utbilda det irakiska försvaret i syfte att bidra till dess förmåga att stå emot den militanta islamistgruppen IS framryckning. Styrkan ska, om behov uppstår, kunna förstärkas tillfälligt av en styrka bestående av högst 120 personer.

Vad gör svenska soldater i Irak?

Insatsen sker på irakisk inbjudan och genomförs av den globala koalition som samarbetar för att bekämpa terrororganisationen Daesh. Det övergripande målet med Sveriges insats är att stärka de irakiska försvarsstyrkornas förmåga att motverka hotet från Daesh.

Hur mycket militär har Irak?

Omorganisering efter invasionen 2003 Efter invasionen av Irak 2003 ockuperades Irak militärt av den USA-ledda multinationella styrkan i Irak.

Vad gör svensk militär?

Vi försvarar Sverige, landets intressen, vår frihet och vår rätt att leva som vi själva väljer. Försvarsmaktens yttersta uppgift är att bevara landets frihet och skydda vår rätt att själva välja hur vi ska leva. Vi hjälper även andra nationer där det finns konflikter, bland annat för att öka Sveriges egen säkerhet.

Var har Sverige FN soldater?

Listningen nedan är i bokstavsordning efter land där insatsen pågår.

  • Centralafrikanska republiken – EUTM RCA.
  • Indien och Pakistan – Unmogip.
  • Irak – OIR/NMI.
  • Jemen – UNMHA.
  • Kosovo – KFOR.
  • Mali – EUTM.
  • Mali – Minusma.
  • Mali – Task Force Takuba.

Var har FN styrkor just nu?

Sedan 1948 har man sjösatt 69 fredsinsatser, varav 16 fortfarande är aktiva. FN-insatserna har utvecklats från att endast omfatta övervakning av vapenstillestånd till att inkludera en lång rad uppgifter såsom skydd av civila, stöd till genomförandet av val och skydd av mänskliga rättigheter (MR).

Vilka länder deltog i Irakkriget?

I april 2003 inledde USA och Storbritannien ett krig mot Irak eftersom Saddam Husseins regim anklagades för att ha massförstörelsevapen och kontakter med terroristerna i al-Qaida. Diktatorn Saddam Hussein föll, men visionen att ”sprida demokrati” till Mellanöstern visade sig inte hålla.

Share this post