Rekommendationer

Hur manga manniskor pratar turkiska?

Hur många människor pratar turkiska?

Turkiska språk utgör en omfattande språkfamilj med sammanlagt ungefär 200 miljoner talare. De talas över ett vidsträckt område som sträcker sig från Balkan genom Centralasien till nordöstra Sibirien.

Vad kännetecknar Turkiet?

Turkiet är en sekulär enhetsstat med republikanskt statsskick. Republiken Turkiet upprättades 1923 med Mustafa Kemal Atatürk som dess första president, sedan Osmanska riket upplösts efter första världskriget. Sedan dess har Turkiet blivit allt mer integrerat med väst, samtidigt som man odlar förbindelser med öst.

Vad är det för klimat i Turkiet?

I inlandet är klimatet kontinentalt med heta, torra somrar och kalla, soliga vintrar. Medan sommartemperaturen i sydöst ofta överstiger 40 grader har vissa trakter i öster vintertemperaturer på nedåt 30 minusgrader och fyra månaders snötäcke. Svartahavskusten är den regnigaste delen av landet.

Vad har Turkiet för natur?

Turkiet har naturtillgångar i form av krom, bor och många andra mineraler. Åtminstone 90 procent av all olja och 98 procent av gasen måste importeras, men gasfynd har gjorts vid provborrningar i Svarta havet, där det också tros kunna finnas nog med olja för att täcka landets behov i 50 år.

Vem är Turkiets statschef?

Recep Tayyip Erdoğan är Turkiets president sedan 2014.

Hur kallt är det i Turkiet på vintern?

Under vintern och förvåren är vädret mera ostadigt och svalt, ibland med mulet och regn flera dagar i följd, men tidvis också solperioder. Någon gång kan kall vinterluft även nå södra kusten och ge temperaturer under 10 grader, nattetid under noll. Turkiet har ett mycket soligt klimat.

Vad är medeltemperaturen i Turkiet?

Juli är den varmaste månaden för Side i Turkiet med medeltemperatur på 34°C. Vattentemperatur för Side är varmast i augusti med temperatur på 28°C. Temperaturen för Side är som kallast i februari med medeltemperatur på 15°C.

Share this post