Rekommendationer

Hur ar bly farligt for miljon?

Hur är bly farligt för miljön?

Bly är en global miljöförorening som förekommer allmänt i miljön (luft, mark, vatten och föda). Bly har under en mycket lång tid använts i olika produkter och för en mängd olika ändamål, exempelvis i mynt, färgpigment, legeringar, lödningar (till exempel för konservburkar), vattenledningssystem och som smakämne.

Vad kan man göra av bly?

Många användningsområden

  • Det vanligaste användningsområdet för bly, och det kanske viktigaste, är batterier.
  • Ett annat vanligt användningsområde är tillverkning av kristallglas.
  • Bly har också den egenskapen att det stänger ute en massa saker.

När förbjöds blyad bensin?

Den 1 mars 1995 förbjöds bly i all motorbensin och äldre bilar vars motorer måste ha extrasmörjningen från bly tvingas använda blytillsats som adderas till blyfri bensin. Sedan Sveriges (och många andra länders) förbud 1995 har det tagit 26 år för världen att helt sluta sälja blybensin.

Hur påverkas miljön av bly? Förekomsten av bly kan vara naturlig men den kan också bero på atmosfärisk deposition, eller komma från punktkällor då bly använts på en mängd olika sätt under lång tid. I takt med att användningen av bly minskat har man sett sjunkande halter av bly i exempelvis strömming från Östersjön.

Vad är den största anledningen till att det finns massa bly i naturen?

Bly finns naturligt i miljön i små mängder eller koncentrerat i sulfidrika malmer. Bly kan också spridas till miljön genom diffusa utsläpp och utsläpp från punktkällor. Kina är världens största producent av bly men bly utvinns även i Sverige som står för drygt 40 % av produktionen inom EU.

Varför kan bly stoppa strålning?

Bly är som sagt bra på att stoppa fotoner med hög energi, som röntgen- och gammastrålning. Strålningen stoppas genom att fotonerna interagerar med det absorberande materialets atomer/elektroner.

Share this post