Allmänning

Vilka prover tas infor blodgivning?

Vilka prover tas inför blodgivning?

Vid varje blodgivning tas prov för HIV, hepatit B och C (gulsot) och syfilis. Blod från nya blodgivare testas även för HTLV I+II, en sällsynt förekommande virusinfektion. Vi saknar däremot bra tester för vissa parasiter som kan smitta med blod, till exempel malaria. Tack för att du vill hjälpa en med- människa!

Finns det tillräckligt med blod i din blodgrupp?

I Sverige är A+ vanligast medan endast 6 procent har O- och kan ges till alla, oavsett blodgrupp. Alla blodgrupper behövs.

Hur mycket blod tas vid provtagning?

Du lämnar upp till en milliliter blod vid ett blodprov från fingret. Blod från kapillärerna kan bara användas till vissa analyser. Det beror på att det är en så liten mängd blod som kan samlas upp vid ett stick i fingret, och för att det kapillära blodet ofta späds ut av vätska från vävnaden.

Kan o+ ge blod till alla?

AB kan bara ge blod till AB men ta emot blod från alla blodgrupper. 0 kan ge blod till alla blodgrupper men bara ta emot blod från sin egen blodgrupp. Ett protein, som kan finnas på blodkroppens yta, är den så kallade Rh-faktorn. Den finns hos cirka 85 procent av Sveriges befolkning.

Kan man donera blod om man tatuerat sig?

Tatueringar hindrar inte blodgivning trots att de sitter på injektionsstället, om tatueringen tagits för en längre tid sedan än fyra månader. – Endast om man tagit en tatuering nyligen måste man vänta med att ge blod. Samma karenstid gäller även piercing, permanent makeup och microblading, säger Luukkanen.

Vem får inte ge blod?

Här är exempel på tillfällen då du inte får lämna blod: När du är gravid. När du har besökt vissa länder. Om du kan ha utsatts för blodburen smitta….Vem får ge blod?

  • Du ska vara mellan 18 och 60 år gammal.
  • Du ska vara frisk.
  • Du ska väga över 50 kilo.

Får man lämna blod om man äter medicin?

Många läkemedel i sig är inget hinder för att ge blod, men sjukdomen eller besvären som gör att du använder medicinen kan innebära att du inte får ge blod. Din blodcentral måste därför göra en individuell bedömning om det är lämpligt att du ger blod. Ofta kan du ge blod efter att du slutat med medicinen.

Share this post