Populära

Vilka fiskar har sluten simblasa?

Vilka fiskar har sluten simblåsa?

Bland arter och familjer med sluten simblåsa kan nämnas gyltor, torskfiskar, abborre och gös, vilka alla är mer eller mindre känsliga för snabba tryckförändringar. Precis som gös och torskfiskar har abborren en sluten simblåsa, vilket gör den känslig för snabba tryckförändringar.

När leker gösen i Mälaren?

Lek och tillväxt Gösarna leker i par under våren och försommaren (april-juni). Oftast sker leken på 1-3 meters djup, när vattnet är varmare än 12 grader. Hanen gräver en liten lekgrop där honan lägger upp till en miljon små ägg. Hanen vaktar rommen och vispar friskt vatten över dem, tills de kläcks 7-10 dygn senare.

Hur ser fisken mal ut?

Malen (Silurus glanis) är en av världens största sötvattensfiskar som under goda förhållanden kan väga flera hundra kilo. I Sverige är den nu en hotad art som endast finns i ett fåtal vattensystem. Arten är fredad och ska omedelbart släppas tillbaka om den fångas. Malen kan väga flera hundra kilo.

Hur ser man skillnad på en slätvar och en piggvar?

Slätvar är tunnare, slankare och lite mindre i storlek än piggvar. Till skillnad från piggvar har den små, tätt liggande fjäll men saknar piggvarens karakteristiska taggar. Slätvaren kan väga upp till 7 kg och bli 75 cm lång. Slätvaren kan bilda hybrider genom att para sig med sin nära släkting piggvaren.

När leker gös?

Leken sker från april till juni i skyddade områden med varmt och grumligt vatten. Lek sker även i svagt rinnande vatten. Romkornen läggs i grunda lekgropar på 1–3 meters djup där de klibbar fast vid underlaget som består av vegetation, grus eller sten. Rommen vaktas av hanen fram till kläckning.

Vilken temperatur leker gösen?

Åldern för könsmognad beror främst på tillväxthastigheten. Vanligen inleds gösens lek vid en vattentemperatur på 10–14°C, vilket i Sverige innebär att den sker i april–juni. Gösen är relativt nogräknad vid val av lekplats, vilket kan innebära både längre lekvandringar och stora ansamlingar av lekfisk.

Var finns fisken mal?

Mal (Silurus glanis), ibland kallad europeisk mal, är en stor sötvattensfisk som ingår i släktet Silurus och familjen malfiskar. Malen är en av världens största sötvattensfiskar med storleksrekord på närmare fem meter och över 300 kg. Fisken trivs i lugnvatten från Spanien till Centralasien.

Hur mycket väger en piggvar?

Psetta maxima Piggvaren kan väga upp till 25 kg och bli 100 cm lång men i svenska vatten väger den vanligtvis 1-2 kg. Man hittar piggvaren på väst- och sydkusten samt Östersjön, runt Gotland, upp till Åland. Bästa säsongen för piggvar är höst och vinter. Piggvar fångas med trål och garn.

Share this post