Populära

Vilka fyrhorningar finns det?

Vilka fyrhörningar finns det?

Vi tittar närmare på olika fyrhörningar:

  • Kvadrat. I en kvadrat är alla sidor lika långa och motstående sidor är parallella och alla vinklar räta.
  • Rektangel. I ett rektangel är motstående sidor lika långa och parallella.
  • Romb. I en romb är motstående sidor parallella och alla sidor är lika långa.
  • Parallellogram.

Hur räknar man ut Paralelltrapets?

En parallelltrapets area får du om du tar hittar en bas som är precis mitt emellan den kortare och den längre basen och multiplicerar den med höjden. Och den där basen vi söker är medelvärdet av den korta och den långa basen.

Är kvadrat och rektangel samma sak?

En kvadrat har många likheter med en rektangel – i själva verket är en kvadrat en rektangel där alla sidor har samma längd. Att alla sidorna i en kvadrat har samma längd innebär att det blir enkelt att beräkna en kvadrats omkrets och area.

Hur räknar man ut romb?

En romb är ett speciallfall av en parallellogram. Den ser likadan ut, men skillnaden är att alla sidorna i romben är lika långa. För att få fram omkretsen på en romb lägger du bara ihop alla fyra sidorna och eftersom de är lika långa kan vi säga att vi multiplicerar sidlängden med 4.

Hur ser en trapets ut?

Trapets. Här har vi en figur som är sammansatt av grundformerna rektangel och triangel. Genom att sätta in hjälplinjer ser vi att det är en rektangel och två trianglar som bildar figuren. Arean är en triangel + en rektangel + en triangel.

Hur ser en romb ut?

En romb är en fyrhörning där alla sidor är lika långa och där motstående vinklar är lika stora. Romber ser du oftast på det här hållet. Ruter, i kortspel, och bilmärket Renaults logotyp, är exempel på romber.

Vad kallas en 3d triangel?

Lista över polygoner

Namn Hörn
Digon 2
Triangel (eller trigon) 3
Fyrhörning 4
Pentagon 5

Hur många diagonaler har en kvadrat?

Diagonalen på en kvadrat är det segment som sammanfogar två icke-på varandra följande kanter av figuren. Således har varje kvadrat två diagonaler. För att uttrycka det på ett annat sätt går diagonaler samman med ett toppunkt med det som är snett motsatt.

Share this post