Blogga

Vad menas med miljons barformaga for olika populationer?

Vad menas med miljöns bärförmåga för olika populationer?

Vad är miljöns bärförmåga? Det maximala antalet individer av en art som kan leva i en viss miljö, utan att miljön drabbas av överbetning och skadas. Vad är det som begränsar en population? En kraftig tillväxtkurva av en population som sedan avstannar på grund av miljöns bärkraftsförmåga.

Vad är skillnaden mellan en j kurva och en S kurva?

Arter som har en J-formad populationstillväxt brukar kallas r-strateger (reproduktionsstrateger) medan arter som har en S-formad populationstillväxt kallas k-strateger (carrying capacity strateger).

Hur bestämmer man antalet individer i olika populationer?

Det finns saker som begränsar antalet individer som föds och överlever – De kallas BEGRÄNSANDE FAKTORER. Begränsande faktorer kan vara väder, vatten, mark eller solljus, till och med bränder eller torka. De är icke-levande, eller ABIOTISKA FAKTORER. Levande saker påverkar också tillväxten av populationen.

Vad innebär det att ett ekosystem har en viss bärkraft?

Den övre gränsen för den belastning konsumtion, produktion, avfall och annan mänsklig aktivitet orsakar på naturen. Om denna gräns överskrids leder det till miljöförstöring som snabbt också återspeglas på vårt välbefinnande och våra näringar.

Vilken är skillnaden mellan en population som har en S-formad och en som har en J-formad tillväxtkurva vad kan vara orsaken till skillnaden?

. Populationen med S-formad tillväxtkurva har någon form av ”självreglering” så att tillväxten minskar när resurserna börjar bli begränsade. I en population med J-formad tillväxtkurva tycks en sådan självreglering inte finnas, utan ökningen i antal fortsätter tills alla resurser är slut.

Vilka olika faktorer påverkar en populations storlek?

Det finns fyra grundläggande orsaker till att en populations täthet förändras: Hur många som föds (nativitet), hur många som dör (mortalitet), inflyttningen (immigrationen) och utflyttningen (emigrationen).

Share this post